KREĆU PRVI KAMIONI Uzinić: Ovo je tek početak, čeka nas još puno posla

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PI/LK, Petar Ipšić
U tijeku je prikupljanje pomoći za nastradale u poplavama u Hrvatskoj. Volonteri su razmješteni po info pultovima na pet gradskih lokacija, a središnje mjesto gdje se paketi razvrstavaju je predvorje Sportske dvorane u Gospinom polju. Prvi kamion županijama i općinama pogođenim poplavama krenut će večeras. 

Volontere koji marljivo rade u Sportskoj dvorani popodne su posjetili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije don Robert Ćibarić, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž i županijska pročelnica Nina Skurić.

Biskup Mate Uzinić zahvalio se Dubrovčanima, ali i žiteljima okolnih općina i biskupijskih župa na velikom odazivu. Još jednom je apelirao na građane da se odazovu i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

-'Naglasak je na higijenskim potrepštinama, vešu, hrani za bebe i pelenama', rekao je Uzinić (video ispod teksta).

-'Pokazali smo kako smo svjesni težine situacije, ali ona se neće popraviti ovom akcijom. Moramo razmišljati dugoročno i tim ljudima kojima sada pružamo 'prvu pomoć' moramo isto tako omogućiti da se vrate u svoje domove.' 

I Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija izdvojit će novčana sredstva za pomoć unesrećenima. Županija je organizirala i pomoć pri transportu kamionima dok je Grad Dubrovnik volonterima osigurao i logističku podršku pri postavljanju info pultova, ali i ljudstva koje je angažirano na prijevozu paketa.

Caritas dubrovačke biskupije jučer je na račune pet biskupija, odnosno nadbiskupija, uplatio ukupno 130 tisuća kuna, a ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina za Dubrovački dnevnik rekao je kako će Caritas formirati fond za pomoć koji će biti usmjeren na što brži i bezbolniji povratak svojim domovima. –'Potrebno će biti doslovno sve – od namještaja, bijele tehnike i svih potrepština koje su svakom domaćinstvu neophodna za život', rekao je don Svalina (video ispod teksta).

Pakete humanitarne pomoći u Gospino polje možete donijeti u utorak do 20 sati, te u srijedu od 8 do 20 sati. To možete napraviti i na info pultovima ispred Sponze, na Pilama, u DOC-u, ispred Konzuma u Gružu i Mokošici sve do kraja ovog tjedna.

Pomoć se prikuplja i u Crvenom križu.

Inicijativa 'Dubrovnik za obitelji pogođene poplavama' pokrenuta je na Facebooku, a u ovoj akciji sudjeluju Caritas Dubrovačke biskupije,  Grad Dubrovnik i Županija. Istovremeno, pokrenuto je i nekoliko manjih akcija te humanitarnih koncerata kojim su Dubrovčani pokazali kako ih nije zaslijepila titula hrvatskog turističkog bisera.

Popularni Članci