BISKUP ISPRAVLJA NETOČNE NAVODE: Što je zapravo rekao Mate Uzinić

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Nedjeljnom Jutarnjem od 18. listopada 2015. g. objavljen je intervju s dubrovačkim biskupom msgr. Matom Uzinićem koji potpisuje novinar Jurica Körbler. Zbog navedenih neistinitih tvrdnji koje se pripisuju msgr. Mati Uziniću Dubrovačka biskupija objavljuje ovaj ispravak.

Na stranici 12. novinar piše: "Ovih dana biskup Uzinić je u propovijedi rekao da se 'možda očekuje' od pape Franje labaviji odnos prema abortusu, kontracepciji, eutanaziji, homoseksualnim brakovima i usvajanju djece istospolnih brakova, celibatu, ređenju žena, "ali već sutra će shvatiti kako je riječ o crkvenoj doktrini koja se može možda mijenjati u nijansama. Stavovi će više-manje ostati isti i oni nemaju veze s hodom Crkve u sadašnjosti ili prošlosti”.

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić nikada nije iznio navedene tvrdnje i od njih se ograđuje. Navedeni citat mišljenje je novinara Damira Šarca i potpuno je krivo pripisan biskupu Uziniću. Tekst Damira Šaraca objavljen je 26.03.2013 na portalu Slobodne Dalmacije (http://goo.gl/Gv8M8X

Na stranici 13. novinar na pitanje "Živimo u turbulentnim vremenima, pa tako i u Hrvatskoj. Koliko riječ Crkve ima odjeka i među onima koji nisu vjernici?" parafrazira biskupov odgovor i mijenjajući smisao krivo navodi biskupovu misao: "Precjenjujemo snagu naše riječi, ali istovremeno podcjenjujemo snagu našeg svjedočenja i nažalost je više našeg nesvjedočenja. Puno više bi trebali činiti kako ne bi bili prepoznavani kao oni koji su Kristovi samo po onom što govorimo, nego po onom što činimo."

 

Doslovan biskupov odgovor na navedeno pitanje bio je: "Mislim da mi u Crkvi, osobito kad je riječ o onima koji nisu vjernici, precjenjujemo snagu naše riječi, ali da istovremeno podcjenjujemo snagu našeg svjedočenja i, nažalost, još više našeg nesvjedočenja. Zato bismo upravo na ovom planu trebali puno više činiti kako ne bismo bili prepoznavani kao oni koji su Kristovi samo po onom što govorimo, nego po onom što činimo.", stoji na stranici Dubrovačke biskupije

Popularni Članci