ODGOVORNOST JE NA GRADSKOM VIJEĆU! Hoće li Revelin prestati s radom 15. prosinca?

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održava se danas s početkom u 16:00 sati.

16: 50 VIJEĆNIČKA PITANJA:

Marko Potrebica (HDZ): Što je s kanalizacijskom sustavom u Zatonu, Orašcu i Trstenom? Odgovor koji sam dobio odnosi se na sustav vodovoda Gornjih sela, a ne kanalizacijski sustav. Znate li razliku između kanalizacije i vodovoda, odnosno Orašca, Zatona, Trstenog i Gornjih sela.

Naši državni praznici se ne obilježavaju dolično. Odgovorili ste kako je, osim Dane dubrovačkih branitelja, nadležna Županija. Zašto ste na Dan neovisnosti skinuli hrvatske zastave? Ljubitelj sam Game of Thronesa, ali to se u SAD-u nikad ne bi dogodilo.

Mladen Gojun (SDP): Zašto je gospođa Kolinda Grabar Kitarović na Dan neovisnosti otišla u Mađarsku?

Četiri ponuditelja imali su žalbe zbog nepravilnosti po pitanju pročistača, što je s tim? Što je s arbitražom za Garažu?

Vlahušić: Arbitraža je završena, odluka je napisana i samo se čeka objava. Ne znam broj. Ja se nadam da piše nula. Sve od nula do 262 milijuna kuna se može dogoditi. Ja osobno vodim Grad i imat ćemo sredstva ukoliko budemo morali platiti odmah, a za dalje ne znam. Kad se sklapao ugovor, arbitraža je bila predviđena kao jedino rješenje i sad ovisimo o njoj.

Po pitanju pročistača, ovisi kakav će biti stav komisije, da se poništi natječaj ili predloži rješenje.

Blaž Pezo (HDZ) upitao je što je sa zapuštenom Mokošicom.

'Novi nogostup u Ulici od Izvora, kao i novo odlagalište za otpad, Ulica Marina Kneževića također novi nogostup, u tijeku radovi izgradnje između Dolaca, radovi u Ulici Batrola Kašića, kao i dječja i sportska igrališta, klupski prostor za Torcidu, dječji vrtići, sanacije, radovi na ugibalištu za autobuse... Tu je i projekt tržnice, naši dragi Mokošani neće trebati trošiti gorivo. Agrokor je dao jamstva za šoping centar, novi sadržaji, nova parkirna mjesta,' nabrojio je zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.

Vlahušić je dodao kako su građani prepoznali taj rad te da su ga zato građani kroz proteklih šest godina radije birali nego HDZ-ove gradonačelničke kandidate. Pezo je izjavio kako je placa u Mokošici nepotrebna i kako je to bacanje 2 i pol milijuna kuna, te predložio da se taj novac utroši na parking mjesta.

Lukša Matušić (DDS): Zašto liftovi nisu u funkciji je li ishođena uporabna dozvola za pothodnik? Koje su to imovinsko-pravne prepreke o kojima pričate? Kako onda Ilijina glavica može imati građevinsku dozvolu?

Vlahušić: Ostaje riješiti sa stanarima zgrade gdje se nalazi samoposluga jedna pristup njima, radi se o nešto malih kvadrata, uskoro ćemo i to riješiti. Nakon toga ćemo dobiti uporabnu dozvolu za pothodnik. Ilijina glavica je rađena po građevinskoj dozvoli staroj 30 godina.

Maro Kristić (KLGB Srđ je Grad) je upozorio na buku tijekom noćnih sati u povijesnoj jezgri, a posebno kad je riječ o koncertima na otvorenom. 'To se odnosi i na kafiće koji imaju neograničeno radno vrijeme,' izjavio je.

Vlahušić: Radno vrijeme je do ponoći, osim kad je u pitanju otvaranje Ljetnih igara. Koncert Silentea je bio prošli tjedan. Ukoliko netko smatra da ne treba velika bina ispred zvonika, neka kaže. Je li Nova godina pravi buku? Hoćemo li ukinuti Novu godinu na Stradunu? Želimo li život na Stradunu?,' upitao je.

Također je dodao kako je dao nalog svim tvrtkama i institucijama da upute dopis Povjerenstvu. U sklopu Zimskog festivala, predviđene su kućice na Stradunu, velika bina, jelka, novogodišnji ugođaj.

'A možemo i izgasiti struju i vratiti se u 16. stoljeće,' dodao je Vlahušić.

Olga Muratti (HSU): 'U posjedu sam čak devet rješenja upravnih sudova u kojima se odbacuju tužbe Blagih djela ili njegovih bivših članova Upravnog vijeća. S druge strane, uvijek je u pitanju ista odvjetnica koja zastupa i zakladu i članove. Obzirom da su iz rješenja tužitelji dužni snositi troškove, zanima me tko je donosio odluku o tome, što će se poduzeti da se rad Blagih djela ozakoni jer Upravno vijeće ne postoji, što znači da oni nezakonito raspolažu javnim novcem. Tri godine prostor u povijesnoj jezgri je prazan, a korisnik je izdvajao 15 tisuća kuna, pa sada računajmo kolika je šteta'.

Vlahušić: 'Blaga djela imaju upravitelja kojem je istekao mandat prije četiri godine, Upravno vijeće kojem je mandat istekao prije tri godine, imaju godišnji prihod od devet milijuna kuna. Protekle godine su ostvarili 15 milijuna kuna, ove godine imaju preko 20 milijuna kuna. To su javni novci jer je to javna zaklada. Tko god stoji iza toga, to je sebično i neodgovorno! Međutim, ukoliko postoji suglasnost Gradskog vijeća, tad nam sudski sporovi ne trebaju. Ovih dana ćete dobiti moj pisani prijedlog'.

Domagoj Carević (DUSTRA): Puno se pričalo o nesreći u Lozici u kojoj je stradala mlada djevojka pa me zanima hoće li biti uložena dodatna sredstva u infrastrukturu na tom području?

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž: 'Na područje stiže 64 nova stupa javne rasvjete, a s Libertasom razmatramo mogućnost učestavanja autobusnih linija na tom području. Narednim proračunom trebala bi biti predviđena sredstva za novi nogostup'.

Carević je uputio pohvale i na rad Culture cluba Revelin, što je prokomentirao i gradonačelnik.

'Prije pet godina temeljni problem u Dubrovniku je bio nedostatak zabave. Ugovor istječe u prosincu. Kakva je bila zabava u revelina i sami ste se vujerili. Također, svaki ugovor i aneks ugovora su potpisani i od gradonačelnika i Upravnih odjela. Najam za Revelin istječe 15. prosinca. DORH je smatrao kako je Revelin mogao zaraditi više i premda su svi potpisi tu i sve je urađeno po propisima, otvorena je istraga. Ja ne mogu i neću sudjelovati u produljenju najma zbog toga, a Gradsko vijeće može preuzeti tu odgovornost. Ukoliko ne želi, Revelin će prestati s radom 15. prosinca,' izjavio je.

16:16 sati: predloženo je da se dnevni red upotpuni točkama dnevnog reda koje se tiču Rebalansa Proračuna, odluke o autotaksi prijevozu, kao i uklanjanje postojećeg spomenika branitelja Domovinskog rata s Pila. Predloženo je micanje točke dnevnog reda koja se tiče Prijedloga kandidata za imenovanje suca porotnika u Županijski sud u Dubrovniku. Pero Vićan (DDS) i Marko Potrebica (HDZ) predložili su skidanje točaka dnevnog reda koje se tiču Prijedloga odluke o prodaji i najmu stanova u vlasništvu Grada. Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) predložio je skidanje točaka koje se tiču Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila  (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Prijedloga za uvođenje video nadzora na javnim površinama Grada Dubrovnika i Prijedloga odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra  za izgradnju sustava javne odvodnje i pročiščavanja otpadnih voda naselja Šipanska Luka, a skidanje posljednje spomenute točke predložio je i Maro Kristić (Srđ je Grad). Ivan Viđen (Srđ je Grad) je predložio upotpunjavanje dnevnog reda točkom kojom bi se raskinuo ugovor o koncesiji nad tvrđavom Imperijal na Srđu između Grada i Razvoj golfa.

Prijedloge je prokomentirao gradonačelnik Andro Vlahušić.

'Klub vijećnika pristaje na riječ imperativno, a to je još nije dogodilo. Nitko nikada nije naredio da se imperativno nešto napravi. Neću povući točku oko prodaje i najma stanova, o tome ćete morati imperativno glasati. Što se tiče autobusera, imali smo više sastanaka s agencijama, sad ne znam treba li i to imperativno micati. Zanima me je li predsjednik Gradskog vijeća imperativni predjednik, mora li imperativno slušati vijećnike? Agencije nisu platile ni lipu. Što se tiče Šipanske luke, koncesiju ima Vodovod za izgradnju kanalizacijsog sustava, a Vijeće za suzbijanje kriminaliteta je predložilo video nadzor, ne ja, ni Upravno vijeće,' izjavio je Vlahušić.

Točke koje se tiču prodaje i najma stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika su skinute s dnevnog reda odlukom većine vijećnika, kao i Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra  za izgradnju sustava javne odvodnje i pročiščavanja otpadnih voda naselja Šipanska Luka te Prijedlog zaključka o prihvaćanju Prijedloga za uvođenje video nadzora na javnim površinama Grada Dubrovnika.

Dnevne točke koje se tiču Muzeja domovinskog rata, nove Odluke o autotaksi prijevozu, uklanjanje spomenika Domovinskog rata na Pilama, izmjena i dopuna Proračuna su uvrštene u dnevni red odlukom većinom vijećnika. Točka dnevnog reda koja se tiče raskida ugovora o koncesiji između Grada i Razvoj golfa nije uvrštena u dnevni red.

Olga Muratti (HSU) upitala je zašto su ove točke danas uvrštene, a ne prije, kad su vijećnici mogli proučiti materijale i upoznati se s točkama. U ovom slučaju, ne znaju za što glasaju.

Inače, na dnevnom redu će se naći Prijedlog odluke prema kojem bi, ukoliko ga vijećnici izglasaju, socijalno ugrožene skupine građana trebale dobivati subvencije za stanarinu na mjesečnoj razini u iznosu od 500 do 1500 kuna. 

Predložene su i izmjene po pitanju autobusera, a ukoliko se usvoje, bit će ukinuta tzv. 'rooming lista'. 

Također, Grad Dubrovnik donio je odluku o prodaju 50-ak gradskih stanova, a prihod bi trebao biti namijenjen za rješavanje stambenih pitanja građana, kroz subvencije i izgradnju stanova za branitelje. 

Na Vijeću će biti predstavljena i dva modela prema kojima će se plaćati koncesija za žičaru i koji bi trebali dalje biti upućeni prema Vladi, ukoliko se usvoje. 

Popularni Članci