Zavod je radio ispravno, odbacujemo pritiske, Hrvatska nije bantustan!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare o negativnom mišljenju Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije o Urbanističkom planu uređenja „Bosanka“ ustvrdio je kako pristisci na Županiju neće imati nikakvog učinka te da Zavod mora raditi savjesno i stručno.

-'Mi u Županiji nastojali smo osigurati da Zavod taj i druge poslove obavlja u miru. Bez pritisaka. Na žalost pritisaka je bilo od strane investitora koji na području Bosanke planira realizirati svoj projekt gradnje stambenih zgrada. Pritisci ne prestaju, čini se da se i pojačavaju! Pritisci nemaju i ne mogu imati nikakvog učinka: Zavod mora raditi po zakonu, prema pravilima struke i savjesno. Zavod ima godišnje desetke ovakvih provjera. Da je u ovom slučaju mogao dati pozitivno mišljenje sigurno bi ga bio dao, kao u svim drugim slučajevima.'

'Stoga odbacujemo sve pritiske: Oni pokušavaju omalovažiti institucije i njihov neovisan rad, a to nije prihvatljivo. Ako investitor misli, a očito misli, da mu je korisno vršiti grubi pritisak na župana, neka to rade. Ali bih investitora, a i neke druge podsjetio da je Hrvatska suverena država, članica EU, te da nije nikakav bantustan, da ima svoje institucije, ima neposredno izabrane dužnosnike koje su birači opunomoćili da neke stvari za njih rade i u njihovo ime o stvarima brinu', kazao je župan Dobroslavić i dodao kako Županija podupire investicije.

-DNŽ je vjerojatno županija s najviše investicija u Hrvatskoj. Županija, gradovi i općine stvorili su kroz prostorne planove pretpostavke za veliki investicijski val. Četrdesetak investicija su u našoj županiji ili u tijeku ili pred početkom realizacije. Dvije od njih (Golf Park Srđ i Dubrovački biser) vrijedne su svaka po milijardu eura. Investicije u Kuparima, hotele, marine, ribogojilišta, terminale, poslovne zone, pristaništa- su ili spremne ili u tijeku. Podržavamo i ovakve projekte kakav se želi u UPU-u Bosanka – iako je to stanogradnja i ne donosi radna mjesta, osim upošljavanja građevinske operative  pri gradnji. Međutim, svi projekti moraju biti u skladu s prostornim planovima, ne smiju imati negativan utjecaj na okoliš i ne smiju narušavati vrijednosti kulturne i spomeničke baštine.- zaključio je župan.

Na novinarski upit radi li se u ovom slučaju o „tihoj kampanji HDZ-a protiv investicija“, župan je odgovorio: 'Nije moje tumačiti politiku naše stranke na državnoj razini, ali je svima jasno da HDZ podupire investicije, a to mi svakako radimo i na županijskoj razini. To potvrđuju podaci koje sam iznio o investicijskom valu u Županiji, o 40-tak projekata kolji su u tijeku ili pred realizacijom za koje su stvorene sve pretpostavke angažmanom Županije, gradova i općina.'

Ravnateljica Zavoda Marina Oreb kazala je kako Zavod godišnje izda 30-ak mišljenja na prostorne planove uređenja te da su uvjereni kako su i u ovom slučaju radili na ispravan način.

-'UPU neizgrađenog dijela naselja Bosanka je već bio na mišljenju Zavoda i prošle godine. Zavod je utvrdio da nije usuglašen s planovima šireg područja i izdao negativno mišljenje.Od tada odnosno u ponovljenom postupku je i ove godine dostavljen gotovo istovjetan plan. Stoga smo izdali negativno mišljenje s obrazloženjem u čemu je neusklađenost. Prošle godine tražili smo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da nam pomognu tumačenjem, ali se nisu oglasili što nisu ni dužni s obzirom da je Zakon izričit i kaže da to rješava lokalna odnosno regionalna samouprava. UPU neizgrađenog dijela naselja Bosanka obrađuje građevinsko područje na kojem je planirano stanovanje. Dio građevinskog područja je sukladan planovima šireg područja odnosno  nije vidljiv i ne ugrožava vizure, a dio nažalost jest i to nije dozvoljeno planovima šireg područja.'

U novom GUP-u Dubrovnika su zadržane odredbe o zabrani vidljivosti i morale su biti ispoštovane. Nositelj izrade je uočeno trebao uskladiti tj. podijeliti UPU na dio koji može proći. Imali smo sličan problem vidljivosti platoa Srđa, isto smo postupili i tražili da se građevine ne vide s područja Grada i tu je plan usuglašen i zgrade neće biti vidljive. Padine Srđa obrađene u dostavljenim elaboratima pokazuju mišljenje eksperata, ali nam ne pomažu, jer nije stvar samo u padini nego u vidljivosti iz grada i tehnički sagledavaju problem, a ne suštinski.- kazala je M. Oreb i dodala kako je odredba  po kojoj nove građevine ne smiju ugroziti vizure prema Gradu, odnosno da padine Srđa moraju ostati neizgrađene” propisana izričito za ovo područje radi zaštite krajobraznih vrijednosti, izrazite osjetljivosti ovog prostora na vizualne promjene te važnosti očuvanja povijesno važnih vizura svjetske kulturne baštine.

-'Mnogi nas savjetuju, ali odgovornost je na nama, i u ovom slučaju da je UPU usklađen s planom šireg područja moglo bi se dati pozitivno mišljenje. Sektorske suglasnosti daju se za neke aspekte plana, a naša zadaća je cjelovito sagledati prostorno-plansku problematiku. Želimo raditi po pravilima struke i ne želimo kazneno odgovarati za učinjene propuste', zaključila je M. Oreb.

Popularni Članci