VRIJEDNI DOKUMENTI IZ 16. STOLJEĆA Dubrovački arhiv ekskluzivo predstavio prijepise pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Prijepisi pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije, koji su od 16. stoljeća u posjedu Arhiva Dubrovačke Republike, danas su predstavljeni javnosti.

Nakon što je Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj na Twitteru objavilo vijest o otvaranju izložbe „Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta“ u Dubrovniku,  javio se jedan od autora izložbe, Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias) i objasnio da se u Državnom arhivu u Dubrovniku nalazi prijepis poznatog pisma kapetana Juana Sebastiana Elcana caru Karlu V. Službenici Arhiva odmah su pronašli navedeno pismo, ali i jedno koje ranije nije bilo poznato.

Pisma i priču o njihovom ponovnom pronalasku predstavili su zamjenica gradonačelnika, a ujedno i počasna konzulica Španjolske u Dubrovniku, Jelka Tepšić, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku, Nikolina Pozniak, dr. sc. Lovro Kunčević iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine.

Lovro Kunčević iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku pojasnio je kako ova pisma govore o nekoliko važnosti. Naime, ističu vrijednost i zanimljivost Magellanovih putovanja, dobre običaje dubrovačkih vasti pri čuvanju dokumenata te izvrsnu informiranost Dubrovačke Republike u 16. stoljeću.

Kunčević je pojasnio kako se radi o dva pisma, jedno je dobro poznato, dodao je Kunčević, jer postoji više kopija po europskih arhivima. Riječ je o pismu kapetana broda Viktorija Elcana koji je završio oplovljavanje zemlje te je pisao caru Karlu V. Kunčević prepričava kako je kapetan obavijesti tada cara da je ekspedicija uspjela, ali s tragičnim brojkama jer je od pet brodova, koji su krenuli, preživio samo jedan s tek 18 članova posade. Drugo pismo je, navodi Kunčević, zanimljivije jer je jedina kopija njega u Državnom arhivu u Dubrovniku.

- Riječ je o pismu iz broda Trinidad, a napisao ga je Ponzorone, navigator Magellanovog kapetanskog broda, s Molučkih otoka u današnjoj Indoneziji. On obavještava nepoznatog primatelja, očito plemića ili dvorjanina, o događajima na putovanju da brod mora ostati na otočju dok se ne popravi. Također dodaje da mora pripaziti na njegovog sina koji putuje s brodom Viktorijom, a kaže mu još kako mu šalje papagaja i da se ne brine jer mu on nosi alternativu - navodi Kunčević.

Originali pisma su jako oštećeni pa su kopirana veoma rano.

- Značaj pisama je ozbiljan, jer su to ključni dokumenti u jednom od najvažnijih događaja iz 16. stoljeća - zaključio je Lovro Kunčević iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Fotografije ovih pisama bit će izložene i u sklopu izložbe u Lazaretima, a nakon toga nastavit će putovanje s izložbom po Hrvatskoj.

Izložba u Lazaretima ostaje otvorena do 25. rujna radnim danom od 9 do 16 sati, te subotom od 9 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Popularni Članci