Državni arhiv predstavio časopis, pa pokazao novobnovljenu dvoranu u Sponzi (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Državni arhiv predstavio je danas Vjesnik dalmatinskih arhiva, čiji je priređivač 4. broja, upravo Državni arhiv u Dubrovniku. Posebnost je što su ovom prilikom otvorili i veliku dvoranu Sv. Vlaho u Sponzi, koja je još od rata bila u derutnom stanju i čija je obnova upravo završena.

„Vjesnik dalmatinskih arhiva je podijeljen po cjelinama. U načelu je stručni časopis udruženih dalmatinskih arhiva, dakle Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika. Četvrti broj radimo mi kao izdavač, a svaki broj je izdavao jedan od udruženih arhiva. Tema je dalmatinska, sve ono što je vezano za povijest našeg kraja i Dalmacije općenito. Temelji se na arhivskoj građi, stručnoj obradi, znanstvenim člancima naših kolega korisnika ovog gradiva i šireg kulturnog kruga vezanog za povijest“, izjavila je ravnateljica Državnog arhiva Nikolina Pozniak dodavši kako je u časopisu, između ostalog, sadržana i priča o veselim kućama.

„To je tema koju svi stavljamo pod tapit, ali je to bio snažan i institucionalan momenat u doba Dubrovačke Republike, a planiramo i jednu izložbu na temu veselih kuća“, izjavila je Pozniak.

Ana Ivanišević iz Grada Dubrovnika kazala je kako joj je zadovoljstvo nazočiti predstavljanju časopisa, posebno u godini kad se obilježavaju tri važne obljetnice UNESCO-a.

„Ona najvažnija je uvrštavanje arhivskih fondova Dubrovačke Republike na popis svjetskog sjećanja. Upravo dodjela te povelje UNESCO-a je bila jedna od prvih aktivnosti kojima je počelo obilježavanje programa. Dubrovnik je jedan od rijetkih gradova čija materijalna i nematerijalna kulturna dobra imaju status univerzalne baštinske vrijednosti“, kazala je Ivanišević dodavši kako će se ta obljetnica obilježiti važnim programima, kojih ima stotinjak.

Glavna urednica časopisa Dubravka Kolić je kazala kako je više ljudi uređivalo časopis pa je zahvalila izvršnoj urednici Ivoni Fabris i ostalim kolegama.

„Veliki dio uređivanja prođe u neizvjesnosti hoće li se javiti dovoljan broj kvalitetnih autora“, izjavila je.

Zanimljivo je kako se događaj održao u novoobnovljenoj dvorani Sveti Vlaho.

„Dvorana je stradala u ratu vezano uz hidroizolaciju, podloge su bile drvene te je ispod njih bila nasuta pržina sa zemljom. Na tome su bili nekakvi kavaleti s parketnom oplatom. To smo dignuli, odradili konzervatorsku podlogu vezno uz podove, projektirali je i dobili odobrenje za kamen. Zidovi su potpuno sređeni i izolirani od vlage, stavljeni su klima uređaji kako bi prostor bio hlađen ili grijan. Rasvjetna tijela su potpuno nova“, izjavila je Pozniak dodavši kako je takva dvorana nedostajala za takve događaje poput predstavljanja časopisa, knjiga, izložbi, a moguć je i najam prostora za veće skupine, kongrese, veća događanja…

Popularni Članci