DUBROVAČKI SAVEZ ŠPORTOVA Sportski klubovi će mjeriti klimatski otisak i odrediti plan ekoloških aktivnosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački savez športova sudjelovao je na prvom sastanku Carbon Neutral Sports Clubs Network (C ZERO SPORTS CLUBS) projekta sufinanciranog od strane Erasmus+ programa Europske komisije koji okuplja partnere iz Turske, Italije, Hrvatske, Bugarske, Portugala i Grčke te jedno sveučilište iz Srbije. Cilj projekta je potaknuti male sportske klubove koji djeluju u Europi da poduzmu određene mjere i razviju održivo razumijevanje za klimatske akcije.

Projekt je osmišljen da bi se stvorio "Carbon Neutral Sport Clubs Network " kako bi se odredio plan za ekološke aktivnosti koje će sportski klubovi planirati i primjenjivati u budućnosti. Program mjerenja klimatskog otiska razvijat će se prema specifičnim potrebama i ovaj će program primjenjivati ​​sportski klubovi. Nakon implementacije sportskih klubova kao pilot aktivnosti, ovaj program će se pretvoriti u aplikaciju za mjerenje ugljičnog otiska koju će koristiti više sportskih klubova. Istovremeno će se uspostaviti Carbon Neutral Sport Clubs Network kako bi se u ovu mrežu uključilo više sportskih klubova, a kasnije i nevladinih organizacija.

Tijekom prvog radnog sastanka održanog 16. i 17. svibnja u Lisabonu projektni partneri razgovarali o specifičnim potrebama Programa mjerenja klimatskog otiska (CFMP) na temelju izvješća o anketi koja se odnosila na sportske klubove te provođenjem radionice SWOT analize ispitujući kako mjeriti točno i brzo izračunati ugljični otisak sportskih klubova. 

Projektni sastanak je završen odlukama da će se točni pokazatelji predstaviti iz izvješća SWOT analize svakog partnera i da će se ti pokazatelji i izvješća o analizi situacije sportskih klubova podijeliti sa Sveučilištem Educons za izradu Programa mjerenja klimatskog otiska (CFMP ). Do sljedećeg sastanka 21. i 22. rujna u Srbiji, CFMP će biti spreman od strane sveučilišta za predstavljanje partnera i implementaciju unutar sportskih klubova.

Popularni Članci