Đuro Capor: 'Tužba je pala, sad izbrišite projekt golfa na Srđu iz prostornih planova!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Povodom odluke arbitražnog suda o odštetnom zahtjevu tvrtke Razvoj golf d.o.o i Elitech radi projekta golfa na Srđu, održana je konferencija za medije, na kojoj su riječ imali Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i Đuro Capor, gradski vijećnik stranke Srđ je Grad.

„Ovi presudu smo čekali šest godina. Iznos koji je tražen od strane tužitelja je nevjerojatan. Mi smo se u postupak uključili u svojstvu prijatelja suda te smo kao takvi nastojali obrazložiti okolnosti i kontekst o odlučivanju o projektu na Srđu. Mislim kako je ta dokumentacija bila ključna za ovakvu odluku,“ izjavio je Ćerimagić.

Podsjetio je kako su 2016. godine oni kao Zelena akcija te inicijativa 'Srđ je naš' osporili zakonitost dozvola za ovaj projekt na sudu u Splitu, a investitori su, nezadovoljni ishodom sudskog postupka, tužili RH u arbitražnom postupku.

„Kao vrstu odmazde prema nama, investitor je pokrenuo ni sudskih postupaka. Tako imamo i dva sudska postupka, protiv nas kao organizacije, ali i protiv mene i kolegica osobno, kako bi se otežao naš rad i sudskim troškovima onemogućilo kritičko propitkivanje ovog projekta i pravo na kritičku slobodnu riječ,“ izjavio je Ćerimagić dodavši kako su prije 10-ak godina upozoravali i na štetnost projekta i zbog klimatskih promjena.

„Tad je to bio apstraktan pojam, ali danas je to naša svakodnevica. Vidjeli smo velike poplave, možemo očekivati i period suša… Ovakav projekt bi bio poguban za Dubrovnik, a treba dodati i kontekst prekomjernog turizma,“ izjavio je.  

Capor je kazao kako se 'građani i udruge civilnog društva, a i danas stranka Srđ je Grad, od 2006. godine suprotstavljaju sprezi investitora i političkih struktura'.

„Prošlo je 17 godina koliko upozoravamo kako je projekt štetan po Grad, a mogao je biti i po Republiku Hrvatsku, da je presuda bila drugačija. Nalazimo se pred Gradskom vijećnicom, tu su u tijeku izmjene GUP-a. Cijelo vrijeme se koristila izlika arbitraže da se s projektom ništa ne napravi tj. da se ne izbaci taj projekt iz prostornih planova. Volja građana na referendumu je bila jasna. Očekujemo dosljedno ponašanje i gradonačelnika Frankovića, i koalicijskih partnera, članova nekadašnjeg Dubrovačkog dogovora, da se jasno distanciraju od ovog projekata i da se svi kapaciteti izbrišu iz prostornih planova. To će biti jedina prava čestitka građanima i onima koji su se suprotstavljali ovom projektu,“ poručio je Capor.

Popularni Članci