EKSKLUZIVNO Imamo dokument, manipulacijom s udrugama Jug započeo projekt u Solitudu

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Mario Babarović
Projekt stambenog zbrinjavanja igrača Juga u Solitudu mogla bi biti jedna od tema istražnih radnji.

U tijeku je kriminalističko istraživanje Vaterpolskog kluba Jug AO. Prvi je tu informaciju potvrdio i  gradski vijećnik Maro Kristić, koji je rekao kako je i sam pozvan u policiju na obavijesni razgovor o ovoj temi. 

Prethodno je na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća s govornice upozorio na to kako poznati dubrovački vaterpolski klub ima tri udruge preko kojih djeluje. Rekao je tada kako bi volio znati kojoj od tih udruga Grad Dubrovnik putem Dubrovačkog saveza športova uplaćuje sredstva, a radi se o iznosima od oko tri milijuna kuna godišnje.

Isti direktor, različiti predsjednici

Udruga Vaterpolski klub Jug  upisana je u Registar udruga 16. prosinca 1998., a osnovana davne 1982. godine. Predsjednik ove udruge je Ivan Pavličević. 

Udruga Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje upisana je u Registar 2. srpnja  2007., a predsjednik ove Udruge je Tomislav Dumančić. 

Udruga Športsko društvo Jug upisana je 13. prosinca 2002., a predsjednik joj je sudac Srđan Gavranić. 

Direktor sve tri udruge je Ognjen Kržić. 

Goran Mratinović

Stanovi za igrače

Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, jedna od tema koje se istražuju je i projekt stambenog zbrinjavanja igrača Juga u Solitudu.  U svrhu realizacije ovog projekta Vaterpolski klub osnovao je i trgovačko društvo Solitudo Jug d.o.o. Tvrtka je osnovana 2013.,  a brisana 2018. godine. Osobe ovlaštene za zastupanje bile su Ognjen Kržić i Željan Konsuo. 

Stambeno zbrinjavanja igrača Juga bila je obveza kluba iz ugovora s igračima. Tako je dio njih i danas u vlasništvu stanova u Solitudu, neki su stanove prodali, dok je dio stanova prodan trećim osobama. Zanimljivo je kako se tu većinom radi o donatorima ili bivšim i sadašnjim članovima Uprave Juga, ali i Atlantske plovidbe. 

Policija potvrdila izvide 

Dubrovački dnevnik kontaktirao je Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku zbog ovog slučaja. 

''Vezano za dostavljeni upit možemo potvrditi da su u tijeku izvidi koje Policijska uprava dubrovačko-neretvanska provodi u svezi poslovanja Vaterpolskog kluba Jug, Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje i Športskog društva Jug. Budući su izvidi kaznenih djela sukladno Zakonu o kaznenom postupku tajni, u ovom trenutku nismo u mogućnosti pružiti više informacija o sadržaju radnji koje se provode'', navodi se u odgovoru Dubrovačkom dnevniku.

Iz Uprave Juga poručili su kako svatko ima pravo raditi svoj posao, misleći pritom na Policiju i ne ulazeći u detalje. A izvidi mogu trajati mjesecima. Radi se o složenoj dokumentaciji koja uključuje brojne godine djelovanja našeg najtrofejnijeg kluba putem tri udruge i jednog trgovačkog društva. 

Goran Mratinović / DD

Sam projekt stambenog zbrinjavanja igrača Juga u Solitudu također je složena priča o kojoj se pričalo još prije dvadesetak godina, a konkretna realizacija krenula je 2007. godine kada je Vaterpolski klub kupio prvih 500 kvadrata od gradske tvrtke Vrtlar. Samo ovaj startni potez bilježi brojne nepravilnosti, no za bolje razumijevanje situacije potrebno je krenuti redom.  

Nepravilnosti u natječaju 

U kolovozu 2007. godine Nadzorni odbor Vrtlara, čiji je predsjednik tada bio Pavo Miloglav, direktor nekadašnje Dubrovkinje Nuove, donio je odluku o prodaji 500 kvadrata zemljišta u Solitudu. Bila je to parcela dostatna za izgradnju osam stanova igračima, a koliko se u tom trenutku u Jugu i planiralo graditi. Natječaj je nakon toga objavljen u Vjesniku s početnom cijenom od 5.170,00 kuna po kvadratu, odnosno prema tadašnjem tečaju nešto više od 700 eura. Odluci o cijeni nije prethodila nikakva stručna procjena vrijednosti.

Zanimljivi su bili uvjeti Natječaja. Onaj koji se želio prijaviti nije smio imati dugovanja prema Gradu Dubrovniku, susjednim općinama, ni prema Državi. Protiv njega se nisu smjeli voditi kazneni, ni prekršajni postupci. Trebao je imati jamstvo poslovne banke kako će moći u cijelosti isplatiti kupoprodajnu cijenu, BON 1 i BON 2, ne stariji od 30 dana

Ona prva Udruga Vaterpolskog kluba Jug teško da je imala uvjete za prijavu na ovakav natječaj zbog toga što financijska situacija nije bila najbolja, no srećom, samo dva mjeseca ranije osnovana je nova udruga – Vaterpolski klub Jug CO, odnosno danas AO, koja nije imala nikakvih nepodmirenih obveza. Udruga Vaterpolski klub CO, koja je tek osnovana,  prijavljuje se na Vrtlarov Natječaj za zemljište, a čiji je rok nakon objave oglasa bio jedva osam dana, a jedini koji se u tako kratkom vremenu našao spreman za kupnju i dostavu dokumentacije bio je Jug.

Tko se prijavio, a tko dobio?

Dubrovački dnevnik u posjedu je popratnog pisma iz prijave na Natječaj. No, ono ima čak tri potpuno nevjerojatne slučajne ili namjerne nepravilnosti. 

.

Ponuda je pisana na memorandumu tek osnovane udruge Vaterpolski Jug CO, ali je pečatirana žigom Vaterpolskog kluba Jug, one prve udruge, a potpisan je i Ivo Rustan, tadašnji predsjednik udruge Vaterpolski klub Jug.  Nevjerojatna je rečenica koja očito mijenja natječajem izričito definiranu  garanciju poslovne banke o uplati sredstava. ''Garancija plaćanja je Proračun Grada Dubrovnika...''

S obzirom na to kako mnogi u Dubrovnik tek danas, dakle 2022. godine saznaju kako Jug posluje putem tri udruge, logično je pretpostaviti kako ni te davne 2007. godine nitko nije mogao pretpostaviti kako su u taj natječaj involvirane dvije različite udruge. Tako i Skupština Vrtlara na čelu s predsjednicom Suzanom Kosović u prosincu 2007. godine donosi odluku da se zemljište proda Vaterpolskom klubu Jug, odnosno nekome tko se uopće nije prijavio na Natječaj, jer se na Natječaj prijavila tek osnovana Udruga. Nakon toga ugovor o kupoprodaji zemljišta na kraju potpisuju direktor Vrtlara Pavo Perić i tada predsjednik Vaterpolskog kluba Jug Goran Hrnić, odnosno zemljište kupuje Udruga koja za Natječaj nije imala uvjete, niti se na njega prijavila. 

U ovo vrijeme još uvijek se spominje tek osam stanova za igrače koje Jug želi izgraditi. Potrebno je naglasiti kako se projekt u međuvremenu uduplao u broju stambenih jedinica, a konkretnije aktivnosti započinju tek novim kupovanjima zemljišta 2011. godine.  

Policijska istraga svakako će na koncu dati odgovore jesu li ove nepravilnosti vezane uz sam početak projekta Solitudo tek nečija traljavost ili ciljana aktivnost. Svakako će u narednom periodu također biti jasnije jesu li to jedine nepravilnosti u projektu stambenog zbrinjavanja igrača Juga, kojim su usput zbrinuti i članovi Uprave i Atlantske plovidbe.  

*Članak je objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik

Popularni Članci