FA Linđo sudjelovao u Međunarodnom susretu mladih

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Međunarodni susret mladih "rEUnited'' započeo je u Mlinima u ponedjeljak, 18. veljače 2013. godine koji uz financijsku potporu europskog programa „Mladi na djelu“ i Grada Dubrovnika, organizira Europski dom Dubrovnik na čelu sa gđom Adrianom Kremenjaš Daničić.

U radu susreta sudjeluje 28 mladih iz Hrvatske, Austrije i Slovenije. Hrvatski su sudionici tako dobili informacije o EU, a sudionici iz Austrije i Slovenije mogli su upoznati Hrvatsku, posebno Dubrovnik. Kao jedan od dijelova prezentacije Hrvatske i Dubrovnika koja je održana u hotelu Astarea 19. veljače, mladi iz Hrvatske su zamolili FA Linđo da prezentira lokalne plesove i upozna mlade Europe sa kulturnim naslijeđem Dubrovnika koje mladi još i danas njeguju kroz FA Linđo.

Zadatak linđovaca je bio podučiti ih ples „Linđo“ kroz interaktivnu radionicu, a nakon toga su sudionici sami plesali pokazivajući naučeno kroz vrstu natjecanja, nakon čega su najbolje ocjenjeni i simbolično nagrađeni autohtonim hrvatskim proizvodima.

Sutradan su sudionici podjeljeni u pet grupa koji su na terenu istraživali Dubrovnik u vezi sa raznim temama od kojih je jedna bila „Mladi i baština“. U sklopu te teme su posjetili prostorije FA Linđo (Galerija) u kojima se čuvaju nošnje ansambla, te su upoznati sa cijelim procesom očuvanja, pranja i održavanja nošnji, kao i sa samim nošnjama iz raznih dijelova Hrvatske.

Sudionici su pokazali oduševljenje zainteresiranošću mladih za takvu vrstu očuvanja kulturne baštine, a neki su se čak i obukli u narodnu nošnju.

Završetak programa Međunarodnog susreta mladih obilježit će se u subotu premijerom kratkog filma koji će prikazati sve njihove aktivnosti prethodnih dana.

Popularni Članci