test

Franković: Imamo još dva arbitražna postupka, a Mesiću zamjeram jednu stvar

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Mato Franković održao je danas konferenciju za medije na temu odbijene tužbe tužitelja, tvrtki Razvoj golf i Elitech, sa zahtjevom za naknadom štete za projekt Golf park na Srđu i obrana interesa Grada.

„Neću detaljno ulaziti u cijeli postupak jer imamo dvije arbitraže. Jedna se vodi pred istim sudom u Parizu, a nju je pokrenuo Aaron Frenkel osobno. Druga se vodi pred sudom u Zagrebu, a tu je Razvoj golf tužio Grad Dubrovnik oko ukidanja koncesije za tvrđavu Imperijal,“ izjavio je Franković dodavši kako vjeruje kako će ova presuda u korist RH pozitivno djelovati i na dva procesa koji su u tijeku.

 „Važno je naznačiti kako je ova odluka vrlo važna i zbog druga dva postupka jer se dotiče i jedne i druge teme. Nedvojbeno je jasno kako RH nijednom nije sprječavala nikog u realizaciji onog što je sukladno zakonu dozvoljeno. Jasno je dokazano kako nijedna institucija nije favorizirala investitora prilikom ishođenja akata i dokumenata nego se radilo sukladno zakonu i zakonskim procedurama,“ izjavio je Franković koji je imao kritiku na račun bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića.

„Bio sam jedan od svjedoka u Parizu. Puno nas je bilo na razgovoru u DORH-u i u konačnici je odlučeno tko će biti svjedoci koji će zastupati interese RH na arbitražnom sudu. Na istom letu kao i ja je bio tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić s osiguranjem. Nisam tad mogao znati zašto je tu. Kad smo sletjeli tj. došli na lokaciju, shvatio sam kako je razlog dolaska isti kao i moj, samo što je svojstvo bilo različito. Bio sam svjedok u korist RH, a bivši predsjednik je bio svjedok tužitelja Aarona Frenkela, koristeći povlasticu predsjednika, pratilo ga je osiguranje, tajnica... Uistinu je frapantno da čovjek koji je prvi čovjek države, odlazi na arbitražni sud kao svjedok tužiteljstva. Raspitao sam se je li mogao odbiti svjedočenje, rečeno mi je da je to bilo njegovo pravo,“ izjavio je Franković.

„Srećom, sve skupa je završilo jako dobro. Istaknuo bih ulogu DORH-a, njegovu pozitivnu ulogu, veliko zalaganje i činjenicu da smo dobili prvu rundu, a pred nama su druga dva postupka za koja vjerujem da će se pozitivno završiti,“ dodao je Franković.

Novinari su upitali Frankovića što misli o odluci tadašnjeg povjerenika Želimira Bosnića oko povećanja obuhvata projekta.

„Navedeno nije bio predmet arbitražne komisije. Ja sam se referirao na to što se dogodilo vezano uz odluku arbitraže, a to je da je RH u konkretnom postupku nedužna. I Zelena akcija i Srđ je grad su isticali kako će RH platiti veliku kaznu i kako ćemo biti proglašeni krivima,“ kazao je.

Postavljeno je i pitanje kako komentira sudske postupke na kojima su padale dozvole, ako nije bilo krivih postupaka.

„U RH postoje institucije i pravna tijela koja su u potpunosti funkcionirala. I to je dokaz da je  u RH sve funkcioniralo, činjenica je da je institucija izdala akt, činjenica je da su se drugi subjekti žalili, a hrvatsko pravosuđe dalo pravorijek i to riješili. I to je arbitražni sud pokazao – radilo se sukladno zakonu,“ kazao je.

Upitan je i što točno zamjera Mesiću.

„Zamjeram što je čovjek koji je bio predsjednik istupao protiv te iste države. Vama se može činiti neki projekt kao kvalitetan. To je jedna medalja, a druga dolazi u trenutku kad vas netko zove da budete svjedok tužitelja, a tuženik je država kojoj ste predsjednik. Krajnje pristojno je reći – hvala lijepo, ne mogu biti svjedok,“ kazao je.

Upitan je i tko je još svjedočio. „Ja, gospođa Marina Oreb i, koliko mi je poznato, putem video linka Marina Matulović Dropulić u korist RH tj. iskazivali smo istinu kako se događalo nešto u razdoblju u kojem ste djelovali,“ odgovorio je.

Upitan je i je li za povećanje obuhvata od 300 hektara, apartmane, ukupni obuhvat od 15 tisuća kvadratnih metara na Srđu.

„Ne mogu odgovarati na ta pitanja, postupak se još vodi pred dva arbitražna suda. Pitanje je postoji li potreba za tolikim dodatnim apartmanima u Dubrovniku, mislim kako nema, postoji potreba za smještajnim kapacitetima za mlade ljude, no gore je previše vjetrovito da bi kvaliteta života bila adekvatna. Treba vidjeti i kakav bi bio utjecaj na okoliš. Generalno, rekreacijska zona, parkovi, golf igrališta jesu potrebni gradu kao destinaciji,“ izjavio je Franković.

Popularni Članci