FRANKOVIĆ O GUŽVAMA „Na ulicama je 8000 taksija, budućnost je u izgradnji parkinga izvan grada“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL, Goran Mratinović/DD
Na današnjem predstavljanju projekata u šest godina mandata gradonačelnika Mata Frankovića, bilo je riječi i o prometnim gužvama koje more Dubrovčane i sve posjetitelje. 

Gradonačelnik je kazao kako u Dubrovniku nikada nije dovoljno projekata komunalne infrastrukture.

„Da nam je još milijarde i milijarde eura, ne bi nam bilo dostatno za sve ono što nam treba. Mi smo grad sa 40 tisuća stanovnika samo tri mjeseca u godini, sve ostale mjesece smo grad sa 100 i više tisuća stanovnika, a naša infrastruktura za to nije dovoljna“, poentirao je i dodao kako je jedan od faktora prometnog zaglušenja ružno vrijeme.

„Još jedan faktor je osam tisuća taksi vozila na našim ulicama. Kada na tih osam tisuća taksi vozila dodate kombi vozila i autobuse, pa na sve to u najtežem periodu od 15 do 18 sati, dodate stanovnike okolnih općina koji rade u našem gradu i odlaze s posla, a onda još i stanovnike grada - događa se da su svi prometni pravci u potpunom optrerećenju", rekao je gradonačelnik i dalje iznio moguća rješenja.

"Budućnost našeg grada i prometa ne rješava se novim infrastrukturnim projektima u gradu, nego u izgradnji parking mjesta na rubnim područjima grada, prije svega mislim na Pobrežje", rekao je i dodao kako bi onda prioritet prometa u gradu imali stanovnici grada i okolnih općina, dok bi svi ostali morali parkirati na rubnim područjima grada i koristiti se javnim gradskim prijevozom.

"Druga stvar je izgradnja garaža. Trenutno nemamo financijski potencijal za izgradnju dvije ili tri garaže koje bi rasteretile promet grada. Kada bi imali garažu na području bulevara, umjesto parkinga na ulici imali bi mogućnost dodatne trake isključivo za javni gradski prijevoz. U ovom trenutku kada Libertas koristi iste prometnice kao i svi ostali, naši sugrađani ne vide benefit u većem korištenju javnog gradskog prijevoza", rekao je gradonačelnik i najavio kako budućnost leži u restrikcijama.

"One ne bi bile za građane, nego za sve one koji žele obavljati gospodarsku djelatnost i one koji grad posjećuju“, rekao je gradonačelnik i dodao kako se ipak nada i da će zona posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre značajno umanjiti ovaj negativni faktor.

 "Vjerujem da za mjesec do mjesec ipo dana možemo usvojiti odluku na Gradskom vijeću, a nakon toga ide na probno razdoblje. U skorom rebalansu proračuna nosit ćemo iznos od 600 tisuća eura za zonu posebnog prometnog režima, odnosno za informatičku prilagodbu. Puna implementacija će biti od travnja iduće godine, do tad će biti probno razdoblje", najavio je. 

Popularni Članci