Franković o autobusnim čekaonicama: Mislili smo na trošak. Prozvali ste me za korupciju i morat ćete to objasniti pred pravosuđem

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Osma sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika počela je u 10:00 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, u Dubrovniku.

Gradski vijećnik Đuro Capor iz stranke Srđ je Grad na današnjoj sjednici Gradskog vijeća postavio je pitanje vezano uz autobusne čekaonice koje su proteklih dana u fokusu javnosti zbog prozivki na račun gradonačelnika za namješanje javne nabave.

"U lipnju ste govorili kako u Libertasu radi 150 ljudi, a ostatak ne radi te im morate plaću isplatiti. Kako se među tih 150 ljudi koji nisu u covid krizi radili nije pronašla niti jedna osoba da očisti stanice za osam tisuća kuna? Zašto se toliki novci daju za ljude koji su bliski vama? Hoćete li naložiti direktorima Čistoće i Libertasa da pronađu osobu koja bi to radila, a ne da se outsourca taj posao?", upitao je Capor.

Dubrovački gradonačenik Mato Franković odgovorio je kako je Grad 1999. godine zaključio ugovor s firmom Europlakat i kako su oni 15 godina upravljali i čistili. 

"2016. godine veći broj čekaonica je prešao u vlasništvo Grada i u nadležnosti su komunalnog odjela. Nikad Libertas nije održavao te čekaonice. O dodijeljenim poslovima, rodbini bliskoj HDZ-u...

Tvrtka InHous je angažirana na temelju javne nabave nakon što smo imali prijave građana da čekaonice imaju veliki broj grafita i da su prljave. Sve je išlo nalogom i foto-dokumentacijom.

Što se tiče poveznice s pročelnicom Brnin, ona je imenovana dvije godine nakon što je tvrtka angažirana. Ne postoji sukob interesa sukladno zakonu.

Zanimljivo je kako je Srđevcima problem što jedan HDZ-ovac obavlja posao putem javne nabave. Nije im problem što je istaknuti Srđevac dobio posao u iznosu 2,1 milijun kuna u javnoj nabavi. Obje tvrtke su najveće obzirom na posao koji obavljaju - čišćenje i IT sektor.

Mi smo mislili na trošak. Da smo angažirali Čistoću, kupnja opreme i sredstava više bi nas koštala. Neka se javi tko želi. Prozvali ste me za korupciju i morat ćete to objasniti pred pravosuđem. Sve mi možete imputirati, ali ne možete da sam sklon korupciji i da uzimam javni novac", poručio je s govornice Franković. 

Popularni Članci