GRADI SE AZIL NA ŽARKOVICI! Evo kolike kapacitete će imati i tko je izvođač radova

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Marijana Matulović
Javni natječaj za prvu fazu izgradnje skloništa za životinje je završen te je odabran izvođač radova, odgovoreno je iz Grada Dubrovnika na novinarski upit Dubrovačkog dnevnika o temi koja već danima puni novinske stupce, a to je azil za napuštene životinje.

Prema njihovim riječima, radi se o tvrtki Titan Constructa d.o.o. iz Zagreba, a uskoro slijedi i potpisivanje ugovora.

Mjesto izvođenja radova je Žarkovica, a riječ je o prostoru koji iznosi oko 5 tisuća kvadratnih metara. Kako odgovaraju iz Grada, radovi će započeti odmah po uvođenju u posao, a rok završetka radova je 120 dana.

Inače, za ovaj projekt Proračunom za 2015. godinu za prvu fazu izgradnje skloništa i izrade dokumentacije osigurano je 1,5 milijuna kuna, a sredstva su, prema odgovoru dobivenom iz Grada, bila planirana još u rujnu 2014. godine, odnosno u vrijeme izrade izvornog proračuna. Rebalansom iz listopada 2015. godine, ta sredstva su uvećana za 200 000 kuna te sada iznose 1,7 milijun kuna.


Na pitanje hoće li i druge općine sudjelovati u sufinanciranju zbrinjavanja pasa u budućem skloništu obzirom kako se neće raditi samo o životinjama s područja Grada Dubrovnika, odgovoreno je kako je održano više sastanaka i vođeno razgovora potrebi sufinanciranja rada azila.

'Međutim, svih ovih godina susjedni gradovi i općine nisu izdvajali nikakva sredstva. Grad će izgraditi sklonište dostatno za svoje potrebe. Isto će udovoljavati svim zakonski propisanim uvjetima,' tvrde iz Grada.

Tvrtka Sanitat također se ograđuje od prozivanja kako su svojom odlukom premiještali životinje u NO KILL sklonište 'Animalis Centrum' iz Splita, a premda je udaljeno od Dubrovnika 200-tinjak kilometara, ipak je najbliže sklonište te vrste. Sukladno Rješenju nadležne Službe veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede od 10. lipnja 2015. godine, Grad Dubrovniku je naloženo osigurati smještaj preko 340 pasa na Žarkovici u odobreno sklonište ili ih udomiti.

Iz Društva za životinje u više navrata su ponovili kako nemaju povjerenje u gradske službe, obzirom kako na rješenje čekaju čitavih 15 godina. Ipak, prema dostupnim informacijama, čini se kako bi se stvari uskoro ipak trebale pomaknuti s mrtve točke, na zadovoljstvo Društva koje već godinama ulaže nadljudske napore u zbrinjavanje napuštenih životinja s našeg područja.

Vezane vijesti:

-ISTRAŽILI SMO GDJE IDU PSI SA ŽARKOVICE! Doznajte sve o novom skloništu i što će se dalje događati

- EKSKLUZIVNO! I Društvo sa Žarkovice, uz Grad i Sanitat, potpisalo premještanje pasa

- STANOVNICI BOSANKE: 'Psi sa Žarkovice kolju kokoši, napadaju lovce, ljudi se boje'

- DUBROVAČKI DNEVNIK NA ŽARKOVICI! Pogledajte što kaže Anica Sambrailo, a što Grad Dubrovnik (FOTO/VIDEO)

- PETICIJA O ŽARKOVICI: Potpisalo 11 tisuća ljudi, među potpisnicima aktivisti iz Kanade, Švedske, SAD-a

Popularni Članci