SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA Franković sudjelovao u panel raspravi Upravljanje imovinom

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U sklopu 14. godišnjeg susret gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI, gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u panel raspravi na temu Upravljanje imovinom. 

Uz gradonačelnika kao panelisti na navedenu temu sudjelovali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te direktor prodaje HPB-a Dominik Živanović.

Gradonačelnik Franković u svom izlaganju posebno se osvrnuo na članak 77. Zakona o naknadi prema kojem Republika Hrvatska stječe pravo vlasništva na imovini koja je predmet naknade. Naime, Grad Dubrovnik je uputio konkretan prijedlog izmjena i dopuna predmetnog Zakona, a koji se odnosi na dopunu čl. 77 na način da se uvodi iznimka od stjecanja prava vlasništva od strane RH u slučaju kada se radi o imovini koja jedinici lokalne samouprave služi u svrhu obavljanja poslova od lokalnog značaja, a kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana.

"Jedinice lokalne samouprave su dio javne uprave koja je najbliža građanima i koje najneposrednije provode volju i rješava probleme s kojima se građani susreću. Upravo zbog toga je i upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave izuzetno važno jer su ta imovina i koristi od nje poluge da se svi problemi adekvatno i u pravoj mjeri riješe", kazao je gradonačelnik te je kao primjer proaktivnog i efikasnog djelovanja Grada Dubrovnika prema imovini istaknuo kupnju Vile Čingrije koju je Grad 2018. kupio od RH za 17.510.000 kuna, a koja u suradnji s Dubrovačko- neretvanskom županijom te zahvaljujući europskim sredstvima postaje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom prostoru javnog i obrazovnog karaktera.

Godišnjeg susret gradonačelnika i poduzetnika, koji se održava od 23. do 25. studenoga u Zadru, i ove godine okuplja dionike čija je suradnja presudna za razvoj i napredak lokalnih zajednica - gradonačelnike, poduzetnike te predstavnike Vlade, a glavne teme susreta su  upravljanje imovinom, participativno budžetiranje jedinica lokalne samouprave, digitalna i transparentna iskustva gradova, e-mobilnost u javnom gradskom prometu, energetski izazovi i klimatske promjene te gospodarenje otpadom.

Uvodno je sve sudionike susreta pozdravio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Popularni Članci