HOĆE LI POREZ NA APARTMANE OSAKATITI TURIZAM? „Zaustavit će se ulaganja, neka radije smanje PDV!“

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Hrvatski porezni sustav već godinama je meta kritika ekonomista, gospodarstvenika, poduzetnika, pa i političara. Ovu temu je ponovno pokrenula Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) iz koje predlažu rasterećenje poreza koji se isplaćuju u okviru bruto plaća, a uvođenje novog poreza na apartmane.

Neoporezivi dio plaće bi se povećao s 533 na 663 eura, dok bi se porez na dohodak smanjio s 20 na 15 posto. Najveća stopa poreza na dohodak vrijedila bi za plaće veće od 6636 eura mjesečno. Kako navode iz HUP-a, plaća od 663 eura bi tako rasla za 41 euro, plaća od 1016 eura za 61, ona od 1327 za 84, dok bi plaća od 2000 eura rasla za 137 eura.

Prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, 74 posto poreza na dohodak ide gradu odnosno općini, 20 posto županiji, a šest državi. Ovim bi potezom gradovi, županije i općine ostali bez značajnih prihoda od poreza pa kao kompenzaciju iz HUP-a predlažu uvođenje poreza na iznajmljivanje apartmana u iznosu od 10 posto, kojim bi se ti gubici nadoknadili.

RJEŠENJE ZA MANJAK RADNE SNAGE?

No, zašto se baš sada promišlja o poreznom rasterećenju plaća? Hrvatska muku muči s manjkom radne snage, a zbog generalno nižih plaća, koje su opterećene velikim izdavanjima prema državi, ne može privući radnike niti biti konkurentna ostatku Europe. Stoga je porezno rasterećenje plaća logičan potez, a prihod od privatnog iznajmljivanja, u kojem se često generiraju velike svote, se učinio kako dobra varijanta iz koje bi se taj novac iskompenzirao. U prijevodu, cilj je smanjiti poduzetnicima davanja prema državi kako bi plaće mogle biti atraktivnije, što bi dovelo do povećanja radne snage, a taj novac bi se iskompenzirao od poreza na iznajmljivanje apartmana. 

No, dubrovačko, pa i hrvatsko gospodarstvo prvenstveno egzistira na turizmu pa privatni iznajmljivači napominju kako taj manjak koji bi nastao rasterećenjem plaća, ne bi trebalo nadoknađivati iz njihovog bazena. Kako tvrde, oporezivanje apartmana najteže će podnijeti upravo oni koji nemaju više objekata i oni koji su tek krenuli u biznis te imaju visoke kredite.

RASPRAVU NE TREBA SVODITI NA USTAŠE I PARTIZANE

„Čini mi se kako je ova tema previše ozbiljna da bi se nju tek tako prebacivalo preko koljena. Uključen je tu veliki broj čimbenika, o čemu treba ozbiljno, temeljito i višemjesečno razgovarati, umjesto svođenja na jedno svjetonazorsko pitanje, jer ta priča nipošto nije jednodimenzionalna. Tako se na društvenim mrežama sada komentira nešto što bi se moglo dogoditi jednog dana i svodi na svjetonazorsku priču, kao o ustašama i partizanima, bez konkretnih prijedloga,“ kaže Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik. Dodaje kako je nepotrebno u ovoj fazi ulaziti u ratove bez argumenata, što je za ovu temu izuzetno pogubno, nego kako bi je prvo struka trebala dobro izanalizirati i dati svoj obol, a potom uključiti i sve zainteresirane strane kako bi se izmijenila porezna politika.

U kontekstu uvođenja novog poreza na apartmane, Trojić smatra kako treba razlikovati  dvije vrste iznajmljivača.

„Trebamo razlikovati cijeli spektar iznajmljivača koji predstavljaju dubrovačku autohtonu ponudu u smislu lokalnog, tradicionalnog i domaćinskog, od rentijerskog sistema rada u kojim se lagodno, na krilima paušalnog poreza i uz ekstra profite, tjera lokalno stanovništvo iz svoje sredine koje ne može pronaći smještaj za stanovanje ili nekretninu za kupnju. Do toga je došlo zbog plimnog vala tog rentijerskog biznisa, a ne prvotno spomenutih iznajmljivača,“ smatra Trojić.

POSTOJE IZNAJMLJIVAČI I IZNAJMLJIVAČI

Na pitanje treba li onda uvesti drugačija pravila za različite iznajmljivače, predsjednica ŽK Dubrovnik odgovara potvrdno.

„Očito je kako tržište jest dovelo do situacije u kojoj je neka promjena nužna i u smislu poreznog tretmana. Kako i što napraviti je predmet struke koja treba dobro izanalizirati koji dio njih ekstra profitira i zbog čega imamo negativne posljedice u manjim mjestima gdje se lokalno stanovništvo iseljava jer za njih nema mjesta u tim smještajnim jedinicama. Zato kažem kako treba dobro izmjeriti učinke i efekte, vidjeti koga treba oporezivati i na koji način jer nije svaka promjena sama po sebi dobra. Treba izmjeriti njene učinke,“ napominje Trojić.

Ta promjena imat će drugačije efekte na različite iznajmljivače, a neki od njih upozoravaju kako će svoje jedinice morati izuzeti iz turističke ponude.

„Onaj tko je nedavno ušao u taj posao i ima velike kredite, velika davanja, sasvim sigurno će morati izmjeriti što mu je isplativije – nekome iznajmiti nekretninu na dulje vrijeme ili ostati u turizmu. Oni koji su davno uložili i koji nisu u kreditima su u boljoj situaciji,“ izjavila je Trojić dodavši kako je upravo zato iznimno važno navrijeme iskomunicirati porezni plan kako bi se dio onih koji bi procijenili kako im takvo poslovanje neće biti isplatiti, mogli elegantno povući bez velikih gubitaka.

NE BI BILO TISUĆU ČISTAČICA 'NA CRNO'…

Slavica Grkeš, poduzetnica u turizmu i potpredsjednica Strukovne grupe turističkih agencija pri HGK, kaže kako su privatni iznajmljivači znali kako će do toga doći kad-tad.

„Osobno nisam za dodatna oporezivanja. Prije sam za smanjenje oporezivanja onima koji se bune i tako ga idu prebaciti na druge. Umjesto spomenutog poreza na dohodak od 10 posto za iznajmljivače, bilo bi bolje da je uveden PDV od 10 posto zato što se porez na dohodak plati i to je gotova priča, a PDV je taj koji 'goni' na ulaganja,“ izjavila je Grkeš pa objasnila kakvi bi bilo učinci uvođenja PDV-a od 10 posto umjesto spomenutog poreza na dohodak od iznajmljivanja.

„Onda ne bi bilo tisuću čistačica na crno nego bi se od svakoga tražilo izdavanja računa. To bi naručitelju usluge koji je u PDV-u, u ovom slučaju iznajmljivaču, išlo u korist. Oni bi onda izbijali PDV u, recimo, troškovima praonice i onda bi im se isplatilo koristiti te usluge. Onda se taj krug usluga 'na bijelo' širi u koncentričnim krugovima, a na kraju, ovisno o ulaganjima i troškovima, ispalo bi im isto, ako ne i bolje, jer bi postojala mogućnost preplate PDV-a koju mogu zatražiti natrag ili koristiti u budućem razdoblju. Ovako ćemo ih samo dodatnim potezom financijski osakatiti i neće biti ulaganja nego baš naprotiv. I agencije će im biti jeftinije jer one plaćaju PDV od 25 posto. Sad iznajmljivači uopće ne mogu koristiti niti igdje priznavati ulaganja, niti će se to moći s ovim novim porezom,“ prijedlog je koji daje Grkeš. Za sada je ipak ideja umjesto smanjenja PDV-a koji je među najvećima u Europi, uvesti novi harač pri čemu bi, kako bi se dalo siromašnima, najviše opet stradali oni najsiromašniji među iznajmljivačima.

Popularni Članci