test

MCDONALD'S SVE BLIŽI Pokrenuli izmjene GUP-a, traže restoran i parking umjesto drvoreda

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, ilustracija
U posljednje dvije godine intenzivirala se tema oko dolaska velikog lanca brze hrane McDonald'sa u Dubrovnik. 

Dubrovački dnevnik o tome je prvi put pisao 2021. godine, kad smo od tvrtke Frendy dobili potvrdu kako su zaprimili upite od strane nositelja hrvatske franšize Globalna hrana d.o.o. koju je 2010. godine kupio Georg Gavrilović iz mesoprerađivačke tvrtke Gavrilović. Globalna hrana tada je iskazala interes za njihovim zemljištem u Luci Gruž.

U međuvremenu su se odradili sastanci i do u detalje definirala priča, o kojoj se u sklopu točke dnevnog reda oko izmjena i dopuna UPU-a Gruški akvatorij raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća održanoj početkom godine. Tad je izneseno kako je tvrtka Frendy zatražila izmjene UPU-a zbog izgradnje 'drive ina' gdje bi mjesto trebao naći najpoznatiji svjetski lanac brze hrane.

PARKINGA NEMA U PROSTORNIM PLANOVIMA

Otprilike u to vrijeme, portal Plava kamenica objavio je dezinformacije o tome kako McDonald's ipak neće u Gruž te kako su zapravo 'bacili oko' na prostor u kojem se nalazi restoran Dubravka. U javnosti su se povukla pitanja koliko je prigodno da se lanac brze hrane nalazi u kontaktnoj zoni. Dubrovački dnevnik tada je provjerio navode te smo dobili informaciju kako McDonald's ipak neće na Pile, a dodatna je potvrda stigla nakon završetka natječaja na koji se prijavio samo dotadašnji zakupac, tvrtka Nautika d.o.o., ali ne i Globalna hrana.

Otad je prošlo više od pola godine, a čini se kako se priča oko McDonald'sa u Dubrovniku nije pomaknula s mrtve točke. Stoga smo odlučili provjeriti što se događa po tom pitanju te smo došli do saznanja kako McDonald's uopće nije uvršten u prijedlog novog GUP-a, što nam je potvrdio i vlasnik tvrtke Frendy Vide Matić.

'POSTOJI DOBRA VOLJA'

Kako nam je kazao, na prostoru na kojem bi trebao biti smješten drive in restoran i parking, planirani su biciklistička staza, cesta, nogostup i drvored.

„Stranka smo u postupku te smo dobili prijedlog GUP-a. Na njega smo prije 20-ak dana dali primjedbe za koje vjerujemo kako će biti uvažene“, kazao je Matić.

Kako će se njihove primjedbe uvažiti, vjeruje iz razloga što je od samog početka postojala dobra volja od strane Grada oko spomenutog projekta. Naveo je kako su održani sastanci između Grada, Frendyja i predstavnika Globalne hrane koji su išli u dobrom, konstruktivnom smjeru, a i kako je sam gradonačelnik još u ožujku uputio dopis u kojem je izrazio podršku projektu i implementaciji idejnog projekta u novi UPU Gruški akvatorij, koji je dostavljen Gradu.

Inače, Frendy je potpisao i predugovor s McDonald'som prema kojem imaju pravo prvokupa do 25. siječnja 2024. godine.

TRAŽE SE DJELATNICI

Za to vrijeme McDonald's već mjesecima traži djelatnike po cijeloj Hrvatskoj, što znači kako vjerojatno računaju na skorašnji početak poslovanja i u Dubrovniku.

Dubrovački dnevnik je još ranije pisao kako je Gruž 'zapeo' za oko ljudima u McDonald'su kao idealna lokacija jer je važno da se ispune uvjeti sukladno franšiznom ugovoru. Naime, ovo je jedna od rijetkih lokacija u kojoj se može organizirati rad restorana brze prehrane sa sjedećim mjestima, a ujedno i prodaja hrane i pića za korisnike koji dolaze s automobilima.

Uz idealnu lokaciju, jedan od ključnih faktora dolaska franšize bio je i dovršetak Pelješkog mosta, što svakako olakšava logistički prijevoz namirnica do Dubrovnika i zaobilaženje granice Bosne i Hercegovine. Jedan od direktora tvrtke Globalna hrana, Pavel Pavliček prije nekoliko godina je za Poslovni dnevnik izjavio kako je činjenica da je Dubrovnik ostalim građanima predalek, a da je drugi problem logistika, budući da transport namirnica dijelom prolazi i kroz drugu državu. Zadnji, možda i najveći problem za Pavličeka je bila i cijena nekretnina koje su po njegovom mišljenju previsoke.

No, ti su problemi sada riješeni i samo se čeka uvrštenje u GUP te 'zeleno svjetlo' za dolazak brenda koji, ruku na srce, nije u skladu s novim trendom restorana koji stavljaju naglasak na zdravu prehranu, ali je svakako nešto što je Dubrovniku i kao gradu, i kao destinaciji potrebno, sukladno potražnji i građana i turista. 

Popularni Članci