Na Lokrum stižu ekološka vozila i konji

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Grad Dubrovnik
U nove sadržaje Rezervata Lokrum u naredne tri godine uložit će se 20 milijuna kuna.

Prioritetno ulaganje bit će ponton na području uvale Skalica, pomoću kojeg će biti omogućeno iskrcavanje posjetitelja na zapadnom dijelu otoka, kako bi se rasteretio Portoč te dostupnijma za posjetitelje učinio Lazaret i tvrđava Royal.

Vodovod Dubrovnik zajedno s Rezervatom Lokrum revidirat će projekt hidrantske i vodoopskrbne mreže čime će se cjevovodne staze pretvoriti u protupožarne putove propisane širine i dostupnosti, a u skladu sa zahtjevima konzervatorske struke. Nakon što se pripremi cjelovita projektna dokumantacija, projekt će biti kadidiran za nacionalne i europske fondove.

Dogovoreno je da se nastavljaju radovi na mlinici, usprkos izostanku potpore Društva prijatelja dubrovačke starine. Mlinica će se urediti te zajedno s tornjem samostanskog kompleksa čini ti jedinstvenu cjelinu te u perspektivi prostor trajne izložbe o povijesti Lokruma.

Predviđen je i nastavak radova na sanaciji Maksimilijanovog ljetnikovca, za što treba pronaći izvore financiranja te preuzeti građevinsku dokumentaciju.

Uprava Rezervata zadužena je uvidom u stanje utvrditi lokacije za nove ugostiteljske sadržaje poput Ćirova ili kompleksa Lazareta kojima će se povećati prihod, ali i disperzija posjetitelja.
S istom svrhom, uprava će istražiti mogućnost nabavke ekoloških prijevoznih sredstava te razmotriti mogućnosti jahanja kao sastavnog dijela ponude Lokruma.

Gradonačelnik Andro Vlahušić koji se je jučer na Lokrumu sastao s ravnteljem JU Rezervat Lokrum  dao je suglasnost i za nabavku novih motora za brod Argosy.

Ukupno, predviđena su ulaganja u iznosu do 20 milijuna kuna s ciljem rasta broja posjetitelja do tri tisuće gostiju dnevno. 

 

 

Popularni Članci