OBILJEŽILI DAN SVJETSKE BAŠTINE Zavod za obnovu Dubrovnika edukativnim radionicama "otvara oči" mladima (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zavod za obnovu Dubrovnika
Obilježavajući 45. obljetnicu svog osnutka, Zavod za obnovu Dubrovnika se edukativnim programom priključio proslavi Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku i to baš na datum 18. travnja 2024. kada se diljem svijeta obilježava Dan svjetske baštine.

U želji doprinijeti osviještenosti građana o vrijednostima prostora u kojem žive, kao i aktivnostima koje su nužne kako bi se baština očuvala, u Zavodu je u suradnji s istaknutom turističkom vodičkom gospođom Lidijom Begić, osmišljena edukativna radionica namijenjena srednjoškolskom uzrastu. Za Grad i društvo u cijelosti je od izuzetnog značenja da djeca i mladi prepoznaju visoku spomeničku vrijednost kulturne baštine koja ih okružuje, kako bi u budućnosti doprinijeli njenom očuvanju. 

Na prvoj dvosatnoj radionici sudjelovali su učenici trećeg razreda Klasične gimnazije Ruđera Boškovića sa profesoricom Natašom Brailo, na drugoj učenici trećeg razreda Slikarsko – dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića sa profesoricom Ivanom Dražić Selmani, dok su za 22. travnja planirane radionice sa Gimnazijom Dubrovnik i Učeničkim domom Dubrovnik. 

Učenici su se upoznali s konceptom Svjetske baštine, kriterijima za upis na Popis svjetske baštine, pojmom Izvanredne univerzalne vrijednosti, autentičnosti i integriteta, te kako se oni manifestiraju na primjeru Dubrovnika. Također, predočilo im se djelovanje Zavoda i aspekti upravljanja i očuvanja kulturne baštine prema načelima UNESCO Konvencije o svjetskoj baštini. Zanimljive su bile reakcije učenika na arhivske fotografije njima poznatih lokacija.

Nakon prezentacije u prostorijama Zavoda za obnovu Dubrovnika, uslijedio je vođeni obilazak Grada, a potom edukativna igra u timovima – svojevrstan lov na vrijednosti Dubrovnika koje su ga svrstale na Popis svjetske baštine. Igra se održala na neočekivanim lokacijama po povijesnoj jezgri, te su svi sudionici prigodno nagrađeni. 

Popularni Članci