ONI GA POSTAVILI, SAD GA MIČU: Na inicijativu HDZ-a, uklanja se spomenik braniteljima na Pilama

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavić Pixsell
Prijedlog zaključka o prihvaćanju inicijative za uklanjanje spomenika braniteljima Domovinskog rata na Pilama i pokretanje procedure za raspisivanje natječaja urbanističko-arhitektonskog rješenja za novi spomenik na platou Pile usvojen je danas na devetoj sjednici Gradskog vijeća odlukom većine vijećnika.

Predlagač ove točke je HDZ, a u ime predstavnika Kluba vijećnika Marko Potrebica je kazao kako spomenik dostojno ne odražava sve ono što se događalo 90-ih ratnih godina. Tome u prilog, kako navodi, govori anketa provedena na uzorku od nekoliko stranih studenata koji nisu pogodili kako je spomenik podignut u čast braniteljima Domovinskog rata. Stoga predlažu da sadašnji spomenik zadrži svoju funkciju dok nadležni odjeli i struka ne provedu novi natječaj.

Gradonačelnik Andro Vlahušić izjavio je kako nije dobro micati spomenik.

'Neobično je što se HDZ zalaže za uklanjanje spomenika braniteljima Domovinskog rata, da to predlaže Domoljubna koalicija, mjesec dana prije izbora,' izjavio je Vlahušić re podsjetio kako je taj spomenik nastao temeljem javnog natječaja te kao takav izabran.

Podsjetimo, spomenik na Pilama postavio je upravo HDZ za vrijeme gradonačelničkog mandata Dubravke Šuice, pa je HSU-ova Olga Muratti prokomentirala: 'HDZ ga postavio, HDZ ga diže. Koliko će novi potrajati?'.

Ivan Viđen ispred KLGB 'Srđ je Grad' izjavio je kako se spomenik ne mora nalaziti nužno na Pilama, obzirom kako se ne zna hoće li se novi spomenik uklopiti u novi izgled Pila odnosno bez da se znaju detalji projekta uređenja istih.

Kako se HDZ-u ne bi imputiralo kako se spomenik uklanja, Potrebica je izmijenio naziv točke te riječ 'uklanjanje' zamijenio riječju 'zamjena'.

Popularni Članci