OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE VLAHU ŠKILJU 'Ostavio je sve i stavio se na raspolaganje Domovini' (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Danas je otkriveno spomen obilježje na ulazu u Luku Dubrovnik, Vlahu Škilju, pričuvnom policajcu koji je poginuo 6. prosinca 1991. godine u obrani Dubrovnika. Obitelj poginulog Vlaha Škilja je položila cvijeće, a nakon njih i svi ostali okupljeni.

 „6. prosinca 1991. godine bio je dan kada je kulminirala mučna agresija na Dubrovnik koja je započela početkom listopada te iste godine. Slike izmučenog Dubrovnika obišle su cijeli svijet, a naši hrabri branitelji su sav užas toga dana ovjekovječili veličanstvenom obranom Grada koji i danas obilježava. Međutim tog istog dana, dio tih hrabrih, časnih i lijepih mladića je u ime obrane Domovine, dalo ono najvrijednije, svoj život. Jedan od njih je i Vlaho Škilj. Danas stojimo na mjestu njegove pogiblje i ovim spomen obilježjem odajemo čast njegovoj hrabrosti i žrtvi u znak vječnog poštovanja. Važno je reći da je ova spomen ploča nastala zahvaljujući velikom i nesebičnom trudu i angažmanu članova Policijske Udruge branitelja Policijske uprave Dubrovnik 1991. godine koji i danas u miru djeluju jednako složno kao što su to činili u ratu, nezaboravljajući svoje suborce“, rekla je glasnogovornica PU DN Andrijana Biskup.

 „Ono što je najbitnije, i bez čega nas danas ovdje ne bi bilo, pozdravio bih obitelj Vlaha Škilja koja je danas ovdje s nama“, rekao je Petar Mirošević u ime Udruge branitelja Policijske uprave Dubrovnik 1991. godine i istaknuo zahvale Županijskoj lučkoj upravi i svim drugim institucijama koje su podržale postavljanje spomen obilježja.

„Već u svibnju 1991. godine kada je njegov voljeni kraj bio ugrožen od nadmoćnijeg neprijatelja, dragovoljno se priključuje u njegovu obranu, od tog dana rame uz rame s hrabrim braniteljima ovoga Grada pružao je žestoki otpor neprijateljskoj vojsci. U tim teškim trenucima, te ratne 1991. godine, obrana Domovine bila mu je najvažnija zadaća. Na vrhuncu života, u svojoj 41. godini, ostavlja sve, svoj posao, suprugu, dvoje maloljetne djece, i nesebično se uključuje u obranu rodne grude, koju je neprijatelj tako silno želio slomiti. Poginuo je na današnji dan, a njegov život prekinula je neprijateljska granata malo dalje od ovog mjesta na kojem se danas, u znak zahvalnosti za neprocjenjivu žrtvu, otkriva spomen obilježje. O ovom hrabrom i časnom branitelju najbolje govore stihovi jedne od pjesama iz arhive Policijske udruge branitelja Policijske uprave Dubrovnik 1991. godine“, rekla je Biskup.

Pjesmu 'Vlaho' izrecitirao je kazališi glumac Edi Jertec.

 „Čast nam je što smo uključeni u podizanje obilježja čovjeku koji je dao najvrijednije što je imao od sebe, svoj život za slobodu nas i Grada“, rekao je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, Blaž Pezo.

 „Poseban je ovo dan za Dubrovnik. Dan kada se izmjenjuju emocije, tuga ali i ponos. 6. prosinca 1991. godine bio je dan najvećeg napada na Grad u Domovinskom ratu. Dan pun straha i neizvjesnost, ali i dan kada se veličanstvenom obranom pretvorio u Dan obrane grada kojega i danas svečano obilježavamo. Bio je to dan kada je razorena povijesna baština, kojoj se svijet tako divio, ali što je još gore dan kada su stradali brojni branitelji, među njima i jedna od njih kojem danas odajemo počast. Vlaho je bio pričuvni policajac, a policija je u to vrijeme imala posložen organizacijski ustroj zahvaljujući kojem je od samog početka rata, naravno uz druge brojne branitelje i dragovoljce, sudjelovala u bitkama koje su se tada vodile na ovom području od Konavala do Primorja. Nažalost, u toj neumoljivoj agresiji neki su izgubili svoje živote. Među njima i Vlaho. Ali taj dan nije stradao samo on, već i njegova obitelj koja je ostala bez sina, supruga i oca. Ostavljeni u boli koju mi ne možemo ni razumjeti“ rekao je načelnik PU DN Ivan Pavličević i u ime Hrvatske policije zahvalio Vlahu Škilju i njegovoj obitelji na nevjerojatnoj hrabrosti koju je pokazao u obrani Domovine i dodao kako svaka žrtva Domovinskog rata zaslužuje neizmjerno poštovanje koje se ne smije zaboraviti.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Mato Franković.

„6. prosinca 2021. Prošlo je 30 godina, međutim u očima supruga, djece, majki branitelja, bol je jednaka, kao da je bilo jučer. Taj 6. prosinca 1991. je označio prekretnicu u obrani našega Grada. Uvjeren sam kako je taj mali broj branitelja koji je davao žestoki otpor prekobrojnom agresoru pokazao što znači braniti svoj dom, a što znači napadati tuđi dom. Pa i nek vas je na tisuće više, malobrojni ljudi koji su branili ovaj Grad, branili su svoj dom, branili su sve one majku i djecu koji su bili u podrumima ne želeći da im naude, ako bi ne daj Bog došli u naš Grad. Takav je bio i gospar Vlaho. Ostavio je sve i stavio se na raspolaganje Domovini. Je li to morao? Nije. Mnogobrojni nisu. Otišli su. Zaboravili. Okrenuli leđa i rekli – netko će drugi. Pokojni Vlago je rekao – ne, bit ću ja. Kao i brojni branitelji koji su branili naš Grad i bili spremni dati ono najvrijednije od sebe, sebe za slobodu u kojoj mi danas živimo danas. I zato, neizmjerna hvala gosparu Vlahu, neizmjerna hvala njegovoj obitelji na trajnoj žrtvi koju su podnijeli da bi mi mogli današ živjeti u slobodnom i neovisnom, hrvatskom gradu Dubrovniku. A onaj koji daje žrtvu za dom uvijek će itekako biti pamćen od svih nas“, poručio je gradonačelnik.

Popularni Članci