test

Placa u Gružu dobiva vizure, radovi se bliže kraju (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IBM
Radovi na gruškoj placi bliže se kraju, a tržnica polako dobiva svoje vizure. Autor idejnog arhitektonskog rješenja je arhitekt Dinko Peračić. Kako će izgledati nova tržnica, Peračić je opisao na konferenciji za medije održanoj u siječnju, kad su najavljeni radovi.

„Tržnica po svojoj prirodi mora imati visoki otvoreni zračni prostor radi provjetravanja. S druge strane, potrebno je da bude zaštićena. A s treće strane, konzervatori su uvjetovali da taj krov bude nizak kako bi se vidjeli svi elementi ljetnikovca. Nakon brojnih studija i konzultacija, došli smo do krova koji se zaokreće koji bi štitio u slučaju kiše, a ostatak vremena će biti otvoren. Radi se o konstrukcijama koje su čelične, ali su prekrivene platnom koje propušta svjetlo. Te konstrukcije će imati unutra svoje vlastito svjetlo pa će djelovati kao svjetleći jastuci koji daju ujednačeno svjetlo na cijeloj tržnici navečer i koje će se moći regulirati. Po tim svjetlosnim tendama će tržnica biti prepoznatljiva,“ izjavio je.

Najavio je i kako će biti prepoznatljiva i po novom okviru od bijelog betona koji se nastavlja zid ljetnikovca i rekonstruira kut ljetnikovca gdje je prije postojao ribnjak.

„Jedan dio te površine moramo iskoristiti za tehničke prostore tako da i tako nešto gube, ali dobivaju proširenje prema plohi tržnice od metar, možda metar i 20. Dakle, ne puno,“ izjavio je.

Peračić je kazao kako će se u poslijepodnevnim satima stolovi slagati i micati.


„Oni su dizajnirani tako da se mogu posložiti i rasporediti u konfiguraciju koja nam odgovara kako bi se tržnica, u vrijeme kad se ne prodaje voće, povrće i cvijeće, mogla koristiti za neke druge namjene. Ključno je da svaki dan tržnica radi kao zelena tržnica, da se ne događa da imamo prodaju koja bi tu došla umjesto voća i povrća. No, oprema je složena tako da se kroz popodne ili navečer neke druge stvari mogu prodavati. Tu onda može biti neki sajam, degustacije i slično,“ kazao je.

Popularni Članci