Dobitnici nagrade Grada Dubrovnika su doktorica Ljiljana Betica Radić, Glas Grada, Kvartet Sorkočević, Ivici Kunčeviću nagrada za životno djelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Od 10 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika održava se osma sjednica Gradskog vijeća. 

Pratiti je možete uživo na našem portalu gdje donosimo najznačajnije trenutke.

D n e v n i  r e d

17. Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Grada Dubrovnika - nagrade su dodijeljene doktorici Ljiljani Betici Radić, Glasu Grada, Kvartetu Sorkočević, a nagradu za životno djelo dobio je Ivica Kunčević.

16. Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice javne ustanove Muzej Domovinskog rata Dubrovnik. - Izabrana Varina Jurica Turk

15. Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata i manifestacija u području javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

14. Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata i manifestacija iz područja skrbi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju za razdoblje 2022. – 2024. godine.

13.  Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata i manifestacija iz područja socijalne i zdravstvene skrbi za 2022. godinu.

12.  Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

11. Prijedlog programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

10. Prijedlog programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

9. Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2022. godinu. - usvojen

8. Prijedlog programa javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2022. godinu. - usvojen

7. Prijedlog odluke o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu Grada Dubrovnika – šetnica Solitudo – Hotel President. - usvojen

6. Prijedlog odluke o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu Grada Dubrovnika – šetnica Nika i Meda Pucića. - usvojen

5. Prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke na području grada Dubrovnika za 2023. godinu. - usvojen

12:16 Maro Kristić: U kruzing industriji stvari ne blistaju. Možda bi ovo trebalo osnažiti da se stavi odredba da je svaki brod dužan plaćati bez obzira na broj putnika.

12:15 Jasmin Deraković: Ova visini turističke pristojbe je maksimalna količina koju grad Dubrovnik može dobiti. Ovo bi se trebalo proispitati na razini Sabora jer mislim da bi ove cijene trebale biti veće. Max je 40 tisuća kuna, a primjerice Santorini 15 tisuća eura dok je u Veneciji 35 tisuća eura. To je iz 2013. godine.

3. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju jamstva Hotelu Gruž d.d. i 4. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Hotela Gruž d.d. - usvojen

2. Prijedlog odluke o izradbi Urbanističkog plana uređenja naselja Zaton Mali I na predjelu Bunica. (povučena točka)

12:07 Mato Franković: Drago mi je da se razvila rasprava o ovoj temi. Želim otkloniti sumnje o investitoru. Vjerujem da se svi sjećate kako je napravljen zbor građana u Zatonu. Tu su bili uključeni i Srđevci koji nisu došli na taj zbor. Ovo je bila tada glavna tema, što će biti s tim UPU-om. Postoje određene zadrške kod Vićana i Srđevaca. Neće se ništa dogoditi ako se ova točka odgodi do kraja veljače. Ovo je inicijativa stanovnika, a ne privatnog poduzetnika. Mi ovo radimo za građane, ali tu je i privatni investitor.

12:01 Pero Vićan: Onaj tko pozna to područje zna to pokriva prostorni plan uređenje, a ne GUP. Postoji nekoliko osjetljivih pitanja.  Ako bi se ušlo u proceduru, trebalo bi riješiti granicu pomorskog i javnog dobra u Malom Zatonu. U prijedlogu obuhvata je izvorište Palata koje je već jedinom dijelom ugroženu. Ostaje mi dvojbeno je li ovo interes stanovnika Zatona. Ako jest, ja ću dignuti tri ruke. Nije to ništa neobično, da neki investitor sufinancira izradu UPU-a. Ne želim se baviti njegovom prošlošću jer pravosuđe je često šuplje. Čini mi se kako ovo nije ozbiljan investitor jer je morao s mjesnim odborom iskomunicirati određene benefite koje će mjesto dobiti. Trebalo bi povući ovu točku dok gradonačelnik ne iskomunicira s mještanima Zatona Maloga. Mora se voditi granica pomorskog dobra, potrebne su šetnice, a i briga za izvorište Palata. 

11:46 Mato Franković: Tko ovo najviše želi? Zbog čega građani ovako čekaju i ne mogu graditi ni obiteljske kuće i ništa drugo. Razlog je to zašto se ovaj prostorni plan nalazi pred vama. Danas se pokreće procedura i vijećnici moraju biti upoznati. U javnom prostoru je izašla neistina što se tiče veličine prostora. Obuhvat UPU-a je 300 tisuća metara kvadratnih. Moramo otvoreno razgovarati. Razmišljao sam o svim ljudima koji tamo imaju zemlju i žele graditi. Je li u redu prema njima da sad skinemo ovo s dnevnog reda. Trebamo ići ka želji građana. Ako vijećnici smatraju da se ovo treba povući s dnevnog reda.

1.Vijećnička pitanja

11:16 Mato Franković: Kad određeni narod nema svoje kulture u određenom periodu, onda prisvaja našu. Čitao sam ozbiljne znanstvenike iz Srbije i ostao sam iznenađen kako oni pričaju o našem gradu. Ne možemo spriječiti želju za posezanjem tuđeg. Točno je da je stigao zahtjev s područja srpske televizije o snimanju serije o poznatim Srbima i rekli su kako je riječ o Marinu Držiću i Gunduliću. To je Radio televizija Srbije. Kasnije su opet tražili preko veleposlanstva. Mi smo ih odbili i rekli smo da imamo pravo sukladno pravilniku. Loše je što imaju potrebu za lažima.

11:15 Krešimir Marković: Kada možemo očekivati realizaciju projekta parka u Pilama? Jesu li iz Srbije tražili da snimaju seriju o Srbima u Dubrovniku.

11:14 Mato Franković: Što se tiče knjiženja šetnice, radi se o stazi koja je to bila 70 godina. Vode se svi postupci i pisano ćemo vas izvijestiti o svemu tome. Vidjet ćemo o čemu se radi vezano za skaline, je li tehnički izvedivo.

11:10 Nikša Selmani: Imamo li informacije oko knjiženja zemlje koja ide kod bivše zaklade Mihanović. Što se s time događa? Građani na Gornjem Konalu traže mogućnost poboljšane komunikacije. Traže da se izravna dio skalina. Građanima bi to značilo, a Grad ne bi imao velike izdatke.

11:08 Mato Franković: Imigracija je nešto na čemu trebamo ustrajati. Morali bi osigurati mladima život i važne su nam nekretnine. Cesta od Mosta do Pobrežja će osigurati nove zone življenja.

11:07 Jasmin Deraković: U našeg gradu i županiji situacija je puno povoljnija što se tiče popisa stanovništva. Moramo puno toga raditi po pitanju imigracije. Ima li grad dodatne strategije da privuče kadar koji nam treba?

11:02 Mato Franković: Projekt je gotov. Ministarstvo branitelja je dalo suglasnost i oni će sudjelovati. Projekt je vrijedan 5 milijuna kuna i financirali bi ga preko ITU mehanizma. Nadam se da ćemo do 6. mjeseca sve završiti. To bi bila dodatna stepecina za iskazivanje poštovanja braniteljima. Za projekt Ilijine glavice Most nije da se nije ništa radilo. S brda Srđ dolaze padaline i plutaju ulice. Sva potrebna projektiranja za lokacijsku dozvolu je završeno i trebamo provjeriti je li potrebno izraditi HIA studiju. Vidjet ćemo kako će konzervatori reagirati i onda ćemo ići u gradnju dionice. Ona nam je jako bitna.

11:00 Andro Vlahušić: U kojoj je fazi projekt križnog puta na Srđ. Kako bi se donja postaja napravila, potrebno je urediti dio ceste od Ilijine glavice do mosta. Tu je najveća gužva. Taj projekt je uključivao još jednu traku, pothodnike. Kada će Hrvatske ceste nešto pokrenuti jer to bi bio prekrasan pješački put i najljepša vizira Grada?

10:54 Mato Franković: Što se tiče stupa na Lopudu, aktivno sam uključen u cijeli proces. Intencija je da se osigura adekvatna usluga mještanima, ali gradnja se mora uklapati u prostor jer po ovome to nije. Grad Dubrovnik nije izdao građevinsku dozvolu za ovo, on se ne radi po građevinskoj dozvoli jer se ovo radi po pravilu manjih dozvola. Mi smo bili servis za e konferenciju. Kada se radi po pravilima jednostavnih građevina oni moraju obavijestiti Grad, a kasnije se obavijesti inspekcija. Mi smo sve odradili kako smo trebali. Sukladno pravilniku investitor je dužan pridržavati se svih pravila. Vjerujem kako ćemo pronaći zajednički jezik. Grad Dubrovnik ničim nije mogao utjecati na ovaj postupak. Što se tiče domova za starije i nemoćne, sve je definirano zakonom. Dom u Gružu će imati 200 kapaciteta za stalne i 75 onih koji su u dnevnom boravku. Vjerujem kako će sve skupine pronaći svoje mjesto u tim domovima.

10:50 Petra Marčinko: Poznata vam je reakcija mještana Lopuda oko gradnje antenskog stupa. Visina stupa nije u skladu sa zakonom jer je viši od 6 metara. Osim toga on remeti vizure Lopuda. Kakav je stav Grada Dubrovnika po ovom pitanju? Što se tiče domova za starije, imali smo upite oko proširenja za mlađe korisnike. Naime, riječ je o onima koji se ne mogu brinuti o sebi i to im je jedina vrsta smještaja. Koliko broj smještajnih jedinica je predviđen za njih?

10:48 Maro Kristić: Htjeli smo ukazati na nekoordinaciju destinacijskog menadžmenta. Grad ukaziva kako će biti promet 80 posto rekordne, dok Zračna luka predviđa manje putnika.

10:41 Mato Franković: Spomenik smo morali demontirati i uskladištiti u Luci Dubrovnik i tamo je na sigurnom. On će u bućnosti vjerujem pronaći svoju pravu svrhu. Što se tiče budućeg spomenika, prije tjedan, dva, došli su predstavnici likovnih udruga. Oni su obišli navedenu lokaciju i dogovoreno je kako ćemo u prvoj polovici ove godine ići s natječajem za spomenik poginuloj djeci, a kasnije do kraja godine završit ćemo proceduri i odabrati rješenje za spomenik braniteljima. Sve ćemo raditi u suglasju s braniteljima. Nadam se da će ta dva spomenika zaživjeti i da će podsjećati na žrtve. Kada turisti dođu u grad, on je prazan jer ugostitelji ne rade. To je problem koji imamo. Prvi kruzer nam dolazi 2. veljače i ne znamo što ćemo s njima jer u povijesnoj jezgri je sve zatvoreno. Moramo postaviti jasna pravila - da oni koji su u gradskim prostorima ne mogu biti svi zatvoreni. Planovi Zračne luke su dobri i imamo sjajnu suradnju. Situacija se razvija u dobrom smjeru i ne vidim razloga za pesimizam.

10:37 Maro Kristić: Spomenik braniteljima s Pila je uklonjen i to su branitelji odobrili. Možete li reći gdje se taj spomenik danas nalazi i koliko se novca troši na njega. Kada će branitelji dobiti adekvatan spomenik. Što se tiče zračne povezanosti Dubrovnika nismo bili zadovoljni. Najavili ste ostvarenje prometa od 80 posto u donosu na 2019. godinu. Podržavamo taj optimizam. Na temelju čega predviđate da ćemo to ostvariti kada Zračna luka planira 800 tisuća putnika manje?

10:35 Mato Franković: Uskoro kreće projekt obnove place u Gružu. Nadam se kako ćemo do ljeta započeti s projektom, neće niknuti zgrada nego će se urediti taj dio i kako bi se mogao koristiti u popodnevnim satima s nekim drugim namjenama. Mislimo da ćemo nekim novim uređenjem oplemeniti cijeli prostor. Nismo mogli riješiti da ona ostane dok radovi traju. Bit će ona u Lapadu sve dok se ne obnovi ova u Gružu.

10:34 Ivica Roko: Placa u Gružu se prebacuje u gruški park i Lapad. Ljudi pričaju kako se tamo gradi ogromna zgrada. Zanima me je li to istina?

10:31 Mato Franković: Razgovaramo i o marketinškim agencijama oko prodaje Du carda. Prodaja će biti u Širokoj ulici. Ljudima moramo putem online alata omogućiti kupnju i prodaju karte. Puno toga je više na nama nego na DPDS-U. Pokazat će se koliki ćemo rast doživjeti. 

10:29 Ivan Cetinić: Sezona je pred vratima. Što se tiče Dubrovnik Carda.... bilo je govora s DPDS-om i koliko znam nije se počelo s tim prodajama. Je li to sve po pitanju kupnje? 

10:27 Mato Franković: UTD Ragusa je potpisala ugovor o kupoprodaju dionice od strane dioničara. To je temelj kako bi krenuli oko zaduženja, pregovaramo s bankama i vjerujem da ćemo dobiti uvjete zaduženja pa ćemo to prezentirati Gradskom vijeću. 31. ožujka je datum do kada trebamo osigurati kreditna sredstva i vjerujem kako ćemo do tad sve riješiti. Dobro da je riješeno pitanje Luke Dubrovnik jer to je povezano područje u TUP-om. Siguran sam za buduće generacije naših sugrađana da se tamo mogu događati sjajne stvari. Tamo će biti komercijalni najmovi.

10:26 Željko Raguž: Možete li nam pojasniti u kojoj je fazi situacija oko TUP-a.

10:25 Đuro Capor: Nisam shvatio hoće li sazvati sastank Libertada i Čistoće. Ne slažem se da se radilo o poštenoj javnoj nabavi. Ovakve javne nabave zvone za korupciju. Gradonačelnik je lijepo pročitao što je napisao. On je za sve odgovoran pa i za zastrašivanje vijećnika.

10:18 Mato Franković: Grad je 1999. godine zaključio ugovor s firmom Europlakat i oni su 15 godina upravljali i čistili. 2016. godine veći broj čekaonice je prešao u vlasništvo Grada i u nadležnosti su komunalnog odjela. Nikad Libertas nije održavao te čekaonice. O dodijeljenim poslovima, rodbini bliskoj HDZ-u... Tvrtka InHous je angažirana na temelju javne nabave nakon što smo imali prijave građana da čekaonice imaju veliki broj grafita i da su prljave. Sve je išlo nalogom i fotodokumentacijom. Što se tiče poveznice s pročelnicom Brnin, ona je imenovana dvije godine nakon što je tvrtka angažirana. Ne postoji sukob interesa sukladno zakonu. Zanimljivo je kako je Srđevcima problem što jedan HDZ-ovac obavlja posao putem javne nabave. Nije im problem što je istaknuti Srđevac dobio posao u iznosu 2,1 milijun kuna u javnoj nabavi. Obje tvrtke su najveće s obzirom na posao koji obavljaju - čišćenje i IT sektor. Mi smo mislili na trošak. Da smo angažirali Čistoću u kupnji opreme i sredstava više bi nas koštalo. Neka se javi tko želi. Prozvali ste me za korupciju i morat ćete to objasniti pred pravosuđem. Sve mi možete imputirati, ali ne možete da sam slon korupciji i da uzimam javni novac.

10:16 Đuro Capor: Pitanje se odnosi na autobusne čekaonice. U lipnju ste govorili kako u Libertasu radi 150 ljudi, a ostatak ne radi te ih morate plaću isplatiti. Kako među tih 150 ljudi koji nisu u covid krizi radili nije se pronašla niti jedna osoba da očisti stanice za osam tisuća kuna. Zašto se toliki novci daju za ljude koji su bliski vama. Hoćete li naložiti direktorima Čistoće i Libertasa da pronađu osobu koja bi to radila, a ne da se outsourcea taj posao.

10:11 Mato Franković: Grad provodi reviziju svih prostora koje smo dodijelili i nakon toga moći ćemo odgovoriti pozitivno i na zahtjev kluba liječenih alkoholičara i nadam se kako ćemo u idućih par mjeseci riješiti to pitanje. Što se tiče doma, radi se o dugogodišnjem problemu koji se počeo raditi i prije 90ih godina. Uhvatili smo se u koštac s tim, krenuli projektiranje, sad smo izradili glavni projekt i susreli smo se s problemom oko povrata zemljišta. I taj problem smo riješili i sad je to jedan kroz jedan vlasništvo Grada. Imamo i male manjkavosti s prometom i to je riješeno. Danas vam mogu reći da je građevinska dozvola upravo izdana. Cilj je da se taj dom krene graditi u ovoj godini.

10:09 Olga Muratti: Klub liječenih alkoholičara Orlando jedini radi od 2002. godine i imaju oko 30ak članova. Klub koristi prostor ambulante u OB Dubrovnik koji nije adekvatan. U ime ovu udruge možete li ispitati ima li prostora za njih jer sve je više ljudi kojima je potrebna pomoć. Potreban je prostor, svaki dan po dva sata. Drugo pitanje je o domu umirovljenika ispod bolnice. Obećali ste kako će to biti do kraja prošle godine. U kojoj fazi je izdavanje nove građevinske dozvole?

Popularni Članci