PRVI DAN NOVOG STUDIJA 'Dubrovnik ima povijesno pravo na studij Povijesti'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nastava na preddiplomskim i diplomskim studijima u akademskoj 2015./2016. godini na Sveučilištu u Dubrovniku započela je 12. listopada 2015. S prvim danom nastave s izvedbom je započeo i novi preddiplomski sveučilišni studij „Povijest Jadrana i Mediterana“. Prvi obvezni kolegij na novom studiju je „Suvremena historiografija: teorije i metode“ nositelja prof. dr. sc. Stjepana Ćosića i asistenta dr. sc. Domagoja Madunića.

„Kolegij je teorijski ali jako bitan jer će studenti steći uvid u znanost koju će studirati. Budući da se u Dubrovniku od razdoblja Collegiuma Ragusinuma povijest nije izučavala na višoj razini, usprkos našoj golemoj humanističkoj tradiciji, konačno smo dobili temeljni humanistički studij i to posebnog usmjerenja – na Jadran i Mediteran. Kako je Dubrovnik stup mediteranske povijesti, možemo reći da Dubrovnik ima povijesno pravo na studij Povijesti“, rekao je prof. dr. sc. Ćosić.

Između 29 studenata, koliko ih je ukupno upisano čime je u potpunosti popunjena upisna kvota, je i studentica Dora Bradaš. Studentica Bradaš iz Zagreba se preselila u Dubrovnik, ali ističe da joj to nije bio problem. „Otac mi je često poslovno u Dubrovniku pa mi je on rekao za novi studij. Informirala sam se i svidio mi se nastavni plan i program studija, a povijest inače volim. Iako sam se nedavno preselila, već sam jako zadovoljna životom u Dubrovniku“, naglasila je studentica Bradaš.

Student Nikša Čamo završio je preddiplomski studij Pomorske tehnologije jahta i marina na Sveučilištu u Dubrovniku, planirao je upisati diplomski studij Pomorstvo, a privlačio ga je i doktorski studij Povijest stanovništva. „Međutim, kako se pokrenuo novi preddiplomski studij, a radi se o drugom području znanosti, odlučio sam krenuti ispočetka zbog ljubavi prema povijesti“, istaknuo je student Čamo.

Popularni Članci