'ŽENA GA JE VIĐELA S MANTENJOTOM' Čitatelj otkriva ćakule zbog kojih su maknute kamere na peskariji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Čitatelj Dubrovačkog dnevnika uputio nam je pismo u kojem traži da se na peskariju u Gružu vrate kamere jer se sada ne može vidjeti koje ribe ima u ponudi i koliko. Svoje je razloge opisao u detalje, a otkrio je i gradske ćakule koje govore o navodnim razlozima zbog kojih su kamere maknute. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti. 

Nijesam prije puno obad'o ni što ni koliko jedem i pijem, ni je li propuh, ali bogami prije nekog vremena sam počeo malo više čitat svu silu savjeta što bi bilo poželjno jesti, a što izbjegavat. Svi doktori i stručnjaci kažu da trebao iz prehrane izbacivat crveno meso, a jesti što više ribe. Omega-3 i te stvari. I, vidim da se ti savjeti prilično podudaraju s onim što mi „život pita“ u ovim godinama. Nekako mi se, i meni i ženi, manje jede meso, ne veseli me. Sve bi više jeo ribu.

Neki drugi put ću o tome kakva je ponuda u nas na peskariji, a osobito neću o tome kolike su cijene. Ali, skoro vazda se može nešto nać', jeftinije ili skuplje. I tako, malo osluškujući želje „života“, a malo i zbog savjeta pametnih i stručnih ljudi, prije par godina smo doma počeli jesti više ribe. Probudiš se ujutro, popiješ kafu, otvoriš kameru sa peskarije, povećaš sliku na ekranu i vidiš što se nudi. Mog'o si razaznat ne koja je riba nego i kolika je. I, ako ti se svidi sjedneš u auto i na peskariju. Ii pođeš kupit na noge.

Dupla je korist bila od te kamere. Em ne pališ auto i ne ideš zaludu u Gruž ako nema ribe, em ne okisneš ili se ne smrzneš. E, ali neka je Agencija za zaštitu osobnih podataka, i to na zahtjev nekog našega građanina, donijela „mudru“ odluku da se ta kamera mora ugasit jer da krši privatnost onih koji kupuju!?

Meni ta odluka nije bila jasna dok nijesam pročito na jednome lokalnom portalu obrazloženje te odluke. Navodno je rezolucija kamere bila toliko dobra da su se kupci mogli prepoznat i da to krši njihovu privatnost. E, pa što? Neš' ti kršenja privatnosti. Nije sramota kupit nijednu ribu, a soldi su moji, nijesam ih ukr'o. A, što me briga što će mi neko reć ako me vidio da sam kupio srđele, a ne zubace? Stotine nas kamera slikavaju svaki dan na svakom kantunu po cijelom Gradu. Je li nam to krši privatnost? Eto, na peskariji nam je krši. E, jadni svijete, nemate pojma đe ste sve snimljeni.

Navodno bi trebalo kameru prilagodit, smanjit njezinu rezoluciju tako da se kupci ne mogu prepoznat na snimci i onda bi sve bilo prihvatljivo. A, kako bi onda oni koji gledaju ribu (a ne kupce) mogli razaznat je li se na banku prodavaju cipoli ili vrnuti, srđele ili inćuni, tabinje ili grdobine? E, to nije važno, neka bude mutno tako da niko ništa ne razumije.

Baš sam neki dan o tome prič'o sa nekima koji su svaki dan na peskariji i oni kažu da postoje dvije ćakule kako je došlo do te smiješne odluke. Prva je da se Agenciji žalio neki naš sugrađanin jer ga je navodno žena vidila preko te kamere kako sa mantenjotom kupuje ribu. Neki drugi govore da to nije točno nego da je dotičnoga koji se žalio putem kamere vidio šef s posla kako za radnoga vremena kupuje ribu na peskariji.

Što god od toga bila istina, zašto radi toga bračnog nevjernika ili nediscipliniranog činovnika treba ispaštat pošten svijet – i kupci i ribari. Ko da ribarima nije bilo drago da ima kamera da više ljudi vidi ribu i da dođu kupit? I ko da običnom svijetu ne bi bilo drago vidit nudi li se ujutro išta, da ne idu zaludu na peskariju?

Ovo je svijeta potpuno pop..dilo. Radi jednoga neradnika ili ....... (neću napisat definiciju, jer će mi je urednik prekrižit) pošten svijet ne može imat informaciju, nego, ako mu se jede riba, mora par dana u setemani palit auto, ić' na peskariju i molit Boga da bude nešto za kupit ili „poljubit vrata“ kad nema ribe.

Ma, lijepa je zaštita ljudskih prava ali zar se u ovo vrijeme 5G i čega god još ne može olakšat život građaninu? Ne! A radi koga? Radi onoga gore neradnika ili onoga što ga gore nisam htio opisat.

Kad smo već na temi peskarije, treba pohvalit ideju od prije pandemije, a to je da je jedna radnica na placi bila određena za čistit ribu kupcima. Navodno se gospođa zove Vedrana, ali nijesam siguran. I sam sam joj odnio par puta da mi očisti ribu, vazda je bila lijepo raspoložena i to je mukte uradila. Za deset-petnest minuta. Ja bi usput vidio koga poznatoga i popio s njim kafu dok mi ona ne očisti ribu.

Da ne mislite da sam lijenčina, nije meni teško očistit ribu, znam to ko i ona, ali nemam uvjeta. U malom stanu kad čistite lustre na ribi, lustre lete po cijelom stanu. Nalaziš ih pet-šest dana iza po tapitima. Lako je onima što imaju taracu ili balkon pa mogu ribu vanka očistit, ali što ćemo mi ostali? A, nijesam nikad čuo da je izmišljen način da se riba može očistit da lustre ne lete okolo.

Na koncu, je li prirodnije da se riba što prije očisti, a ne da je kupite ujutro u 7 ura, a da je čistite u 5 ura iza podne kad dođete doma s posla?

I, zato vratite tu gospođu Vedranu i kameru na peskariju. Ako neko njorga, neka ne ide s mantenjotom na peskariju i neka ne ide za radnoga vremena.

I evo, ovaj tekst gore sam završio prije par dana, ali sam ga zaboravio poslat redakciji, a baš jutros doznajem na peskariji da je ta gospođa Vedrana pošla u penziju. I, sad nema ko čistit ribu. Ako je plaća te gospođe visoka i ne isplati se Sanitatu, onda neka daju taj prostor u najam/zakup ili bilo što drugo, samo da građani imaju tu uslugu.

Popularni Članci