ŠEST GODINA MANDATA "Građani su rekli da mi je ocjena dobar (3), da sve funkcionira savršeno opet bi ocjena bila ista"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković danas je predstavio projekte u šest godina mandata, a za ocjenu mandata, kaže, daje si, baš kao i prošle godine – dobar 3.

„Najteža stvar na svijetu je ocijeniti  samog sebe, možeš biti skroman ili se samo praviti skroman, a možete i reći da si dajete 'pet'. Ja sam želio čuti što naši sugrađani misle i proveli sam istraživanje gdje se pokazalo kako naši sugrađani daju tricu, pa tko sam ja da si dajem više“, rekao je Franković.

A što je potrebno za četvorku?

„Za četvorku treba puno toga, realizrati brojne projekte pred nama. Kada ne bi bilo gužvi u prometu i kad ne bi bilo problema i kad bi bilo sve savršeno, ja vjerujem da bi ispitivanje opet pokazalo da je ocjena građana trica“, poentirao je Franković.

„Obzirom da sam na današnji dan prije šest godina preuzeo dužnost gradonačelnika, smatrao sam bitnim i potrebnim putem vas podnijeti izvješće građanima o tome što je napravljeno u posljednjih šest godina“, rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković i dodao kako je siguran da će biti dvojakih razmišljanja, ali i kako ih pozdravlja jer je „to način za evaluirati što je napravljeno, a što nije“.

„Neki će se više fokusirati na ono što nije napravljeno, a neki na ono što jest. Na meni je da podnesem izvješće što je napravljeno i zašto nije napravljeno ono što nije, a na građanima je da sude o našim rezultatima“, rekao je gradonačelnik i još jednom istaknuo kako su u šest godina mandata bile i dvije krizne godine, 'najteže od Domovinskog rata', referirajući se na pandemiju Covida-19.

Osvrnuo se na dovršene projekte Osnovne Škole Montovjerna, Pročistača voda, ceste s Mosta do Pobrežja, Dubrovačke stanogradnje...

„Čovjek iza sebe ostavi nešto pozitivno, a nešto negativno, ja sam izuzetno ponosan na kupnju većinskog paketa tvrtke UTD Ragusa, koja je onda postala suvlasnik Luke Dubrovnik kako bi Grad postao većinski vlasnik, i na kraju kupnja TUP-a“, poentirao je.

Dalje je naveo projekte Studentski dom, Dom za starije i nemoćne u Gružu, nova škola u povijesnoj jezgri, rekonstrukcija javne rasvjete, nova zgrada Dječjeg vrtića Palčica, vrtić u Mokošici, DV Zaton, rekonstrukcija vrtića na Gromači, cesta Kliševo-Mrčevo, tri parkirališta u Novoj Mokošici i novih 200 mjesta, projekti oborinske odvodnje u nizu ulica, šetnica Nika i Meda Pucića, nova zgrada Državnog arhiva, ambulanta za pedijatra i logopeda u Mokošici, rekonstruirana riva u Rožatu, groblje Dubac, rekonstrukcija tržnice u Gružu, park Gradac, rekonstrukcija ceste Zaton veliki-Štikovica, skretač u Zatonu, ulaganja u odvodnju, vodoopskrbu i kanalizacijski sustav...

„Kada sam preuzeo dužnost prije šest godina, Dubrovnik uopće nije koristio EU fondove, a danas smo jedan od gradova koji ih koriste najviše. Pokazali smo umiješnost u korištenju EU fondova i jedan od projekata je Aglomeracija, povijesno je to ulaganje u kanalizacijsku i vodoopskrbu mrežu grada. Važan je i pročistač u brdu Petka koji je ključan za destinaciju izvrsnosti čistoga mora, a uskoro će biti provedena nabava“, kazao je i nastavio dalje o ITU mehanizmu.

„Uuspjeli smo se izboriti da imamo 22 milijuna eura koji će biti direktno uloženi u povećanje kvlaitete života naših sugrađana kroz razne projekte“, rekao je gradonačelnik.

Za Lapadsku obalu je kazao kako korak po korak poprima svoje završne obrise.

„Donijet će gradu puno po pitanju nove komunikacije, vizura, biciklističke staze i prometnog rasterećenja. Postat će jedna od najljepših šetnica grada“, zaključio je.

Istaknuo je i Libertas, odnosno činjenicu kako dubrovački javni gradski prijevoznik ima jedan od najmlađih voznih parkova. „Libertas radi u korak s vremenom, to je ključ usluge i kvalitetne turističke destinacije, zato smo se pripremili smo za elektrifikaciju voznog parka“, rekao je.

Spomenuo je i rekonstrukciju Lazareta, prvi projekt koji je sadašnja gradska uprava na čelu s Frankovićem započela i dovršila. Istaknuo je i važnost energetskih obnova škola, dvorana i vrtića.  

Što se tiče dubrovačkog sporta, kazao je kako je Dubrovnik brendiran kao sportska destinacija.

„Adaptirana je judo dvorana u Mokošici, novo igralište u Gospinom polju, obnovljen je Jugov dom, novi hangar u lučici Orsan, nova dvorana za borilačke sportove, ishodovane građ dozvole za prvu i drugu fazu tenis dvorane Lapad i dvorane u Gospinom polju. Arena Dubrovnik je projekt od kojega su svi bježali, a mi smo se uhvatili u koštac, riješili smo imovinsko pravne odnose, raspisali pozivni natječaj pa krenuli u razradu projekta i skoro ćemo svjedočiti natječaju na kojem ćemo odabrati partnera za realizaciju projekta“, iznio je gradonačelnik.

Dalje je naveo kupnju Vile Čingrija koja se pretvara u Centar za kompetentnost u turizmu, donošenje odluke o ograničenju prometa u kontaktnoj zoni, rješenje problema javnih površina na Babinom kuku, rješenje pitanja žičare...

Spomenuo je i izmjene GUP-a.

„Radimo na izradi novog GUP-a i prostornog plana Grada Dubrovnika. Smanjili smo katnost i kose terene i sve ono što je godinama opterećivalo grad, ukinuli smo najštetniju odredbu nedostajućih parking mjesta“, kazao je.

Naveo je i projekt Respect the City koji teži Dubrovniku kao održivoj destinaciji.

„Dubrovnik je prioritetno mjesto života naših sugrađana, ključno je da turizam ne remeti kvalitetu života naših sugrađana. To je zahtjevan projekt koji će trajati godinama, ali ključ je da se promjena vidi i da imamo znanstvene analize koje pokazuju što se dogodilo s transformacijiom dubrovačkog turizma od 2017. godine do danas“, rekao je.

Što se tiče prometa, Franković je kazao kako nikada nije dovoljno projekata komunalne infrastrukture.

„Da nam je još milijarde i milijarde eura, ne bi nam bilo dostatno za sve ono što nam treba. Mi smo grad sa 40 tisuća stanovnika samo tri mjeseca u godini, sve ostale mjesece smo grad sa 100 i više tisuća stanovnika, a naša infrastruktura za to nije dovoljna“. 

Popularni Članci