U INAT 'DUBROVAČKIM RAČUNIMA' Je li i osam kuna skupo za kavu par metara od Straduna?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL, čitatelj
Svake godine u kasno proljeće, kao vjesnici ljepšeg vremena, sezone i turističkog prometa na društvenim mrežama osvanu računi iz dubrovačkih ugostiteljskih objekata koji izazivaju lavine komentara o skupoći bisera Jadrana. Baš u inat takvim napisima donosimo vam fotografiju računa iz kafića u srcu grada među zidinama. 

Ni ova godina nije iznevjerila, pa su prije nekoliko dana nacionalni mediji prenijeli fotografiju računa iz kafića s vjerojatno jednim od najljepših pogleda, ma ne u Gradu, nego na svijetu. Dok je pio svoju bijelu kavu i gledao u plavo prostranstvo, Lokrum i zidine, nepoznati muškarac grozio se cijene od 40 kuna, koja je napomenimo uredno istaknuta u cjeniku. 

GRINTANJE 

Nakon što je sjeo u kafić i nije pogledao uredno izložen cjenik, popio kavu i uživao u jedinstvenom ugođaju kakav zaista rijetki ugostitelji u Hrvatskoj uopće mogu ponuditi, slijedi uobičajen slijed događaja. Fotografiranje i ljutiti komentar, prosljeđivanje fotografije medijima, objavljivanje na društvenim mrežama pa lavina komentara - ne vrijedi 10 kuna, u mom selu ima kava za šest kuna, bolje uzet na aparatu pa sjedati za pet kuna i slično. 

No, ima i onih malo razumnijih koji svake godine iznova poentiraju kako se u dubrovačkim lokalima često ne plaća samo trošak kave, već i ambijent koji je jedinstven i ima svoju cijenu koju su gosti spremni platiti - jer toliko i vrijedi. A valja napomenuti da i sam taj ambijent, odnosno najam istoga ugostitelja košta puno više nego prosječnog ugostitelja na prosječnom mjestu u Hrvatskoj. 

KAVA OSAM KUNA

Za kraj jedna fotografija iz kafića tek nekoliko metara od Straduna gdje se kava može popiti za osam kuna, u srcu Dubrovnika, među stoljetnim zidinama, može se osjetiti ugođaj 'domaće čeljadi', sve to za osam kuna. 

Nije svaka dubrovačka kava 20, 40 pa ni 50 kuna, dapače unutar zidina možete pronaći lokale s jeftinijim pićem i jelom nego primjerice u shopping centru u Zagrebu. Pa kada sjednete - pogledajte cjenik, odlučite je li vam cijena prihvatljiva i nemojte naknadno grintati o skupoći Dubrovnika. Pogotovo ne onda kada odaberete jedinstven ambijent i najljepši pogled jer vas baš to gusta. E baš zbog toga ta kava i vrijedi. 

A ako vam je to puno, kao što se vidi na ovom računu, ima i alternativa. 

erds

Popularni Članci