USPJEŠNA SURADNJA BOLNICA Studenti medicine bore se za rad u Dubrovniku, samo najbolji imaju priliku doći!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Petra Srebrović
Studenti medicine Sveučilišta u Splitu bore se za priliku rada u Općoj bolnici Dubrovnik, pa je uveden i sustav bodovanja kako bi priliku dobili oni najbolji - moglo se to danas čuti na sastanku nekih od ključnih aktera zdravstvene zaštite hrvatskog juga i susjedstva. 

Na stručnom sastanku, kojem je domaćin Opća bolnica Dubrovnik, sudjelovali su ravnatelji kliničkih, općih, sveučilišnih bolnica te dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Uz ravnatelja OB Dubrovnik Marija Bekića, javnosti su se obratili i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina, i Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić kazao je kako je razlog današnjeg okupljanja razgovor i sastanak na temu suradnje između općih bolnica u Dalmaciji, dubrovačke Opće bolnice i Kliničke bolnice Mostar.

„To je inicijativa na prijedlog ravnatelja KBC-a Split profesora Meštrovića, od prije nekoliko godina. Dubrovnik je nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i želja nam je skorog dana postati klinički zavod za kirurgiju“, kazao je Bekić i dodao kako dobar dio liječnika iz bolnice u Dubrovniku, ali i vanjskih suradnika dolazi iz bolnica čiji su predstavnici danas bili na sastanku.

Petra Srebrović

PETINA LIJEČNIKA U OB DUBROVNIK DOLAZI IZ DRUGIH BOLNICA

„To je aktualna suradnja među bolnicama s obzirom na to da je poznat naš problem manjka kadra, ali on nije samo karakteristika za dubrovačku bolnicu nego i drugih, tako da radimo na tome“, rekao je Bekić.

Inače, u OB Dubrovnik trenutno su zaposlena 120 specijalista i 43 specijalizanata, a u prosjeku iz drugih bolnica mjesečno dolazi 30 specijalista, na razini godine ih bude oko 80.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split je istaknuo kako je i više nego zadovoljan suradnjom, ali i da ga uz Dubrovnik vežu neke posebne veze.

„Još dok sam bio pedijatar započeo sam transport novorođenčadi iz Dubrovnika u Split helikopterom, a to je sustav koji još uvijek sjajno funkcionira. Osobno sam vezan za dubrovačku bolnicu i ovaj grad“, kazao je Meštrović i dodao kako je suradnja dvaju ustanova višegodišnja s obzirom na to da se u Splitu provode neke djelatnosti kojih nema u dubrovačkoj bolnici.

„Dio pacijenata iz Dubrovačko-neretvanske županije mora dolaziti u KBC Split, posebno zbog različitih subspecijalističkih pregleda i terapija. Najčešće je riječ o složenijim postupcima koji se ne mogu raditi u Dubrovniku, puno je pedijatrijskih i onkoloških bolesnika, kao i onih u stanjima životne ugroženosti“, iznio je.

Petra Srebrović

Nekolicina doktora iz KBC-a Split dolazi u Dubrovnik. Meštrović navodi primjer dječjeg kirurga, doktora Pogorelića koji često dolazi u Dubrovnik prema ugovoru o suradnji dviju ustanova.

„Ima više takvih primjera, a isto tako specijalizanti iz Dubrovnika dolaze kod nas na edukaciju. Na različite smo načine povezani“, zaključio je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.

STUDENTI SE 'BORE' ZA OPĆU BOLNICU DUBROVNIK

Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu istaknula je kako Sveučilište podržava sve što radi dubrovačka bolnica jer je ona nastavna baza fakultetu već nekoliko godina.

„Dajemo podršku nastavnoj i stručnoj suradnji kako bi se osnažili kadrovi u znanstvenom i nastavnom smislu. Naši studenti dolaze ovdje na nastavu, provode se predavanja, seminari i vježbe. Jako su zadovoljni boravkom u dubrovačkoj bolnici i unaprjeđuju svoje kliničke vještine. Zbog toga smo sada u postupku pomoći da se reakreditira na način da se osnuje klinika za kirurgiju“, kazala je dodajući da se nada kako će ova suradnja tome značajno doprinijeti.

Istaknula je i kako su studenti iznimno zainteresirani za dolazak u Opću bolnicu Dubrovnik.

Petra Srebrović

„S liječnicima ovdje imaju priliku raditi na terenu, u primarnom dijelu, hitnoj medicini i pojačati svoje kliničke vještine i zbog toga su jako zadovoljni. Morali smo napraviti sustav bodovanja kako bi oni zaista najbolji imali priliku doći u dubrovačku bolnicu“, istaknula je i dodala kako je upravo to bio cilj – pokazati studentima koliko OB Dubrovnik pruža.

„Želimo da već za vrijeme studiranja mladi ljudi dođu ovdje, jer čestonisu svjesni svih mogućnosti. Vjerujte da su njihova mišljenja pozitivna i prenose to na sljedeće generacije. Očekujem da će netko tko je rođen i živi u Splitu, imati dobar poticaj da se u Dubrovniku zaposli, traži specijalizaciju i svoj budući život. Medicinski fakultet to podržava jer mislimo da je to pravi način da se osnaži ova suradnja i da iznjedri nešto pozitivno za Dubrovnik i cijelu južnu Hrvatsku“, zaključila je prodekanica Medicinskog fakulteta Katarina Vukojević.

Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar naglasio je kako je zadovoljan što se suradnja iz godine u godinu nastavlja.

Petra Srebrović

„Ovaj vid razgovora je vrlo važan kako bismo izmijenili naša iskustva i mišljenja, a pojedine bolnice imaju i problema s određenim kadrovima tako da si međusobno pomažemo i s te strane. Iz Opće bolnice Zadar u Dubrovnik se dolazi dva puta mjesečno, to su uglavnom ginekolozi, a kolege otorinolaringolozi dolaze iz OB Dubrovnik u Zadar jedan put mjesečno“, rekao je.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ante Kvestić rekao je kako prijateljstvo bolnica traje dugo.

Petra Srebrović

„Našli smo jedan modus druženja i stručne suradnje. Imamo u zadnje vrijeme dosta pacijenata iz doline Neretve, odnosno područja gdje je Mostar bliži nego Split. To su pacijenti s hitnim stanjima poput infarkta, moždanog udara i slično“, kazao je i izrazio zadovoljstvo nastavkom suradnje s bolnicama hrvatskog juga.

CILJ JE POSTIZANJE STATUSA NASTAVNIH ODJELA 

Predsjednik stručnog vijeća OB Dubrovnik i voditelj nastavne jedinice Plastične kirurgije Marko Margaritoni kazao je kako je današnji sastanak za cilj imao promovirati inicijativu i namjeru Opće bolnice Dubrovnik, a to je postizanje statusa nastavnih odjela za neke odjele koji su ispunili kriterije.

fvbn

„To su odjeli Ortopedije i traumatologije, Plastične kirurgije i Neurokirurgije, na kojima se već odavno odvija nastava sa studentima koji imaju potreban znanstveno nastavni potencijal. Nadamo se da će dopis kojega je OB Dubrovnik uputila Ministarstvu još prošle godine uroditi plodom. To će biti novi poticaj za mlade liječnike koji na taj način imaju mogućnosti bavljenja i dodatnim poslom osim strukom, to jest znanstveno nastavnim-aktivnostima. Sigurno je da je to motiv više da se jave na specijalizacije i ostanu raditi u ovoj bolnici, što je jedan od ključnih problema“, apostrofirao je.

Petra Srebrović

Popularni Članci