UTVRĐENA KONCESIJSKA NAKNADA ZA ŽIČARU Excelsa nekretnine će Gradu plaćati 15 posto od prodaje karata!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Prijedlog zaključka o utvrđivanju koncesijske naknade za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra i vremensko trajanje koncesije danas je, uz određene izmjene, usvojen glasovima većine vijećnika što je uvelo nova pravila po pitanju žičare. Suzdržani su bili jedino DDS-ovi vijećnici.

Nakon duge rasprave vijećnika, ali i kratke stanke u kojoj su razgovarali o navedenoj temi, izglasana je stopa od 15 posto od svake prodane karte za žičaru koju je koncesionar Excelsa nekretnine dužan plaćati Gradu Dubrovniku retrogradno od 8. srpnja 2015. godine pa do isteka trajanja koncesije od 50 godina. Kako je najavljeno, naknadno će biti uređeni detalji i ostali odnosi, dok su se danas usvojile osnovne odredbe.

Gradonačelnik Andro Vlahušić tako je izjavio kako postoje tri rješenja koje Gradsko vijeće može donijeti. Prvi model je bila odluka prema kojoj bi Excelsa nekretnine, kao koncesionar, plaćale 24 posto ostvarenih neto prihoda od prodaje karata kakav je predložilo Povjerenstvo, a koncesija se dodjeljuje na 50 godina. Drugo rješenje je bilo to da Excelsa nekretnine plaćaju 15 posto od prodaje karata Gradu, a što je predložilo nadležno Ministarstvo. Treće rješenje je prihvatiti zahtjeve Excelsa nekretnine koji su predlagali plaćanje od oko pet posto od prodaje karata.

'Postojeća tvrtka koja je koncesionar nije platila ni kunu koncesije jer je trebala pdonijeti zahtjev što nije napravila. Ako se zahtjev ne podnese, ne plaća se nikome ništa. Poslao sam brojna pisma, između ostalog i DORH-u koji je odgovorio kako nema ništa s tim, kako ne postoji ugovor pa ne mogu znati plaćaju li Excelsa nekretnine nešto ili ne,' izjavio je Vlahušić.

Prema njegovim riječima, prošle godine je prodano 400 tisuća karata za žičaru, što je 23 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja na godišnjoj razini.

'Dakle imaju 75 posto dobiti, odnosno tri četvrtine. To su bili tvrdi pregovori, ministar Hajdaš Dončić se konzultirao i prijedlog Ministarstva je 15 posto. Dakle, 25 posto od svake prodane karte ide državi, 15 posto Gradu Dubrovniku prema tom modelu, a ostatak Excelsa nekretninama koje snose sve troškove i rizike,' izjavio je.

Kao otežavajuću okolnost naveo je parlamentarne izbore, pa je objasnio zašto zagovara rješenje od 15 posto.

'Nova Vlada, novi ministri, nova priča. Ja sam tražio od Vlade da se ne izda dozvola za žičaru prije nego se riješi pitanje koncesije. Mi možemo ne prihvatiti ni jedan ni drugi prijedlog. Ukoliko prihvatimo prijedlog od 24 posto, morat ćemo čekati nove izbore, a nova Vlada može ukinuti 'lex Vlahušić' i možemo ostati bez svega. Ukoliko prihvatimo stav Ministarstva od 15 posto, Excelsa nekretnine bi počele uplaćivati koncesiju, a riječ je o dobiti od pet, šest milijuna kuna,' izjavio je.

SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić izjavila je kako Vlada smatra kako je Vlahušićev startni prijedlog od 24 posto bilo megalomanski te je podržala model plaćanja od 15 posto. Također se složila s HDZ-ovim Matom Frankovićem koji je kazao kako najveća koncesija u Hrvatskoj iznosi osam posto.

HDZ-ov Marko Potrebica čestitao je gradonačelniku na 'lex Vlahušiću' obzirom na to da se izborio da novac ostane u Gradu, umjesto da se koncesija plaća, no kazao je kako je s druge strane zakon neprovediv zbog čega je Proračun oštećen zbog neplaćanja koncesije. Također je naglasio kako je problem što, bez obzira što gradonačelnik zagovara usmeno 15 posto, u Predlogu stoji samo jedno rješenje, ono koje zagovara stopu od 24 posto.

'Govorili ste da želite 24 posto, a Ministarstvo 15 posto. Nemojte se skrivati iza pročelnika i povjerenstava, to je Vaš prijedlog! Izmijenite zaključak i dostavite nam ga do kraja sjednice. Imali smo dogovor, mi svo Vas podržali,' izjavio je Potrebica obzirom kako je u Prijedlogu naveden jedino iznos od 24 posto, ali ne i onaj od 15 posto.

Vlahušić je odgovorio kako je navedeni zakon usvojen tek 2014. godine, do kada su prihodi išli Državi te kako su mu tadašnja pročelnica Marita Daničić i Dario Obradović kazali kako ovakvu odluku samostalno donosi Gradsko vijeće te kako treba postojati mišljenje Povjerenstva čiji on nije član. Potrebica je ponovno napomenuo kako predlagač odluke može biti gradonačelnik ili gradski vijećnik, a kako je Povjerenstvo samo savjetodavno tijelo. Također je kazao kako bi prijedlog trebalo izmijeniti obzirom kako je navedeno rješenje koje zagovara iznos koncesije od 24 posto i kako oni danas izglasavaju isključivo to, bez obzira što gradonačelnik usmeno tvrdi da zagovara 15 posto.

Vijećnik Esad Čustović koji je član Povjerenstva izjavio je kako je prijedlog od 24 posto donesen puno prije prijedlog Ministarstva od 15 posto te kako se slaže s vijećnicima, ali i gradonačelnikom, da bi trebali izglasati prijedlog od 15 posto.

'Ako ste znali da postoji nesklad između stava Povjerenstva koji je tražio 24 posto i Ministarstva koje je tražilo 15 posto, zbog čega se prije sjednice nismo sastali i usuglasili to da želimo 15 posto? Zašto niste vi koji ste znali uložili amandman koji bismo danas izglasali nego sam sada mudrujete?,' upitala je HSU-ova Olga Muratti.

Vijećnik KLGB 'Srđ je Grad' Ljubomir Nikolić upitao se čemu igrokaz.

'Predsjedniče Gradskog vijeća Mato Frankoviću, ne glumite tko je bolji borac, tko će isposlovati više. Surađivali ste, čuli ste se s gradonačelnikom svakodnevno, razgovarali ste o ovoj temi i znali ste što dolazi na Vijeće,' izjavio je na što mu je Franković izjavio kako su se 'dogovorili oko postotka od 15 posto, a u Prijedlogu piše 24 posto, bez da ga je Vlahušić oko toga obavijestio'. S druge strane, Vlahušić je odvratio kako to nije točno te kako je i Franković s dnevnog reda maknuo i 'rooming liste', iako su već bili usuglasili stavove oko toga.

Popularni Članci