Venecija od danas naplaćuje ulazak turistima, pitali smo hoće li Dubrovnik njenim stopama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, YouTube
Dugonajavljivana mjera vlasti u Veneciji u borbi protiv masovnog turizma krenula je od danas. Naime, od današnjeg dana je navedena naplata ulaska u poznatu talijansku destinaciju koja iznosi pet eura po osobi za jednodnevne izletnike. Za one koji budu izbjegavali to pravilo, predviđene su i kazne koje se kreću od 50 do 300 eura. 

Riječ je o testnoj fazi, a ako se ona pokaže uspješnom, naplata će od 2025. godine biti trajno uvedena. Naplata funkcionira tako što će se iznos platiti online na ulazu u grad, a posjetitelji će dobiti QR kod. 

Oni koji će prenoćiti u tom biseru Italije dobit će drugačiji QR kod prema kojem neće morati plaćati pristojbu. Neće je morati plaćati ni oni koji će u grad doći zbog posla, kao ni stanovnici Venecije i regije Veneto u kojoj se grad nalazi, djeca mlađa od 14 godina, osobe koje studiraju u tom gradu, koje tu posjeduju imovinu kao ni članovi njihove uže obitelji. 

Najavljeno je kako će policija i inspektori nasumično provjeravati posjetitelje. Oni koji kod sebe ne budu imali pripadajući QR kod, kažnjavat će se već spomenutim novčanim kaznama. Stanovnici Venecije i regije Veneto neće trebati imati QR kod, samo dokaz o prebivalištu. 

Dubrovački dnevnik nedavno je upitao gradonačelnika Mata Frankovića postoji li vjerojatnost da će i Dubrovnik stopama Venecije. 

„Svaki grad ima svoje posebnosti, svoje prednosti i ograničenja. Grad Dubrovnik je od 2017. godine, kroz različite alate, počeo uvoditi mjeru, a poseban je fokus stavljen na istovremene dolaske tj. na ravnomjerniju preraspodjelu tih dolazaka. Sukladno svim studijama i analizama, u tome smo uspješni“, izjavio je tada Franković dodavši kako naplata ulaska u grad za jednodnevne izletnike kakvu uvodi Venecija, ne može i neće riješiti problem. 

„Onaj tko je odlučio doći u Dubrovnik na jedan dan, to će učiniti svakako. Smatram kako je zbog toga potrebno koristiti neke druge alate poput ravnomjernijeg rasporeda uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima, što već prakticiramo, njihovog duljeg ostanka u gradu… I tu su zabilježeni bitni pomaci jer je taj prosjek s četiri sata povećan na deset. Nadalje, tu su dnevni izletnici i 'slotovi' za njihove dolaske, unaprijed određen broj izletnika…“, kazao je Franković. 

Pri tom, kao važan alat spominje i DuPass – digitalnu karticu koja omogućava Gradu velike prihode, ali i mogućnost da kontaktiraju gosta putem e-maila. Gradonačelnik navodi i novost ove sezone. 

„Od ove godine, korak po korak, uvest ćemo i obvezu rezervacije posjeta muzejima, zidinama i ostalim atrakcijama“, najavio je Franković. 

Popularni Članci