VILE, LUKSUZ I MILIJUNAŠI Babin kuk se nepovratno mijenja, gradnju počeo i sin pravog Jamesa Bonda (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Vizure Babinog kuka nastavljaju se nepovratno mijenjati. Značajno su izmijenjene već prije nekoliko godina kada su na padinama glavice Babinog kuka, ispod tvrđave izgrađene moderne novogradnje, a početkom veljače počela je gradnja novih  stambeno-poslovnih građevina. 

Početkom veljače, investitori Tricikl d.o.o. i Nikola Sršen su Gradu Dubrovniku prijavili početak gradnje četiri građevine stambeno, odnosno stambeno-poslovne namjene, na gradilištu su istaknute i ploče s podacima gradilišta, a bageri su prionuli poslu.

Iako je većina zaključila kako su bageri na glavici Babinog kuka zbog probijanja trase buduće prometnice čija je izgradnja najavljivana na ovom dijelu grada upravo kao pristup budućim luksuznim vilama, zgradama i građevinama, trenutno se na cesti ne radi, već je riječ isključivo o izgradnji građevina investitora Tricikl i Nikole Sršena. Put koji je probijen prolazi privatnom česticom zemlje, a služi samo kao privremeno rješenje do parcela na kojima će se graditi novi objekti. 

GRADI SIN JAMESA BONDA

Jedan od investitora tvrtka Tricikl d.o.o. je zastupana po Marku Dušku Popovu, sinu Duška Popova, čovjeka koji je poznat kao 'predložak' koji je Ianu Flemingu poslužio za stvaranje lika Jamesa Bonda. Markov otac je bio dvostruki agent - radio je za vrijeme Drugog svjetskog rata za Nijemce, a onda je svoje 'usluge' ponudio i Britancima. Njegov život misteriozan je i do te mjere da postoji priča kako je imao informacije i o planu napada na Pearl Harbour. 

Kodno ime Duška Popova je bilo Tricikl, a po njemu je Marco Popov svojoj tvrtki koja se bavi organizacijom izvedbe projekata za zgrade, dao i ime. 

Dio obitelji Popov i danas živi u Dubrovniku, a Marco Popov je u djetinjstvu često dolazio u Dubrovnik, a tako je nastavio i u zrelim godinama, kada osim zbog razonode u Dubrovnik dolazi i zbog biznisa. Marco Popov bio je i svjedok u aferi pet zvjezdica, kada je pred sudom upitan jesu li ga otac i sin Kralj iz ondašnje građevinske tvrtke Konel reketarili, odgovorio je kako nisu.

CESTA OS 3

Buduća prometnica na glavici Babinog kuka naziva je OS 3, a njezinu izgradnju u različitim fazama trebalo bi finanicrati više investitora, odnosno zainteresiranih strana kojima je potreban pristup luksuznim objektima. U prvoj fazi među investitorima za gradnju ceste su, osim društva Tricikl i Nikole Sršena - Iris Valentić, Srećko Žunec, Roko Tolić i Emir Spahić. U drugoj fazi se kao investitori pojavljuju društva Šest luksuznih  vila i Dubrovnik Construction. 

Šest luksuznih vila je društvo Tihomira Brajkovića, čovjeka kojega je Forbes svojevremeno proglasio najbogatijim čovjekom na Balkanu. S medijima ne komunicira, ali svoje bogatstvo, jasno je, želi širiti i u Dubrovniku. Za luksuzne vile koje bi se trebale nalaziti na padinama glavice Babinog kuka, a do kojih bi također trebala voditi buduća cesta, ishodio je lokacijske dozvole. 

Činjenica je kako Babin kuk nepovratno mijenja vizure kakve su poznate generacijama Dubrovčana, a o svim projektima, što će se točno graditi, koje su sve dozvole izdane, kako će izgledati buduća prometnica - upitali smo Grad Dubrovnik. Njihov odgovor objavit ćemo kada ga dobijemo. 

PS

Popularni Članci