VLAHUŠIĆ 'OPLEO' PO ŽUPANIJI: Kako imaju obraza mene prozivati za Sveučilište? Ništa nisu uložili!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Kolegij gradonačelnika Andra Vlahušića otvoren za medije održan je danas u Maloj gradskoj vijećnici, a na dnevnom redu našlo se osam točaka.

Riječ je o Prijedlogu odluke o ostvarivanju prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa, Prijedlogu odluke o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, Prijedlogu odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, Prijedlogu  odluke o uvjetima i načinu provedbe javnih natječaja iz područja prostornog uređenja, Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila  (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, Prijedlogu zaključka o prihvaćanju Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2015. do 2020. godine, Prijedlogu zaključka o utvrđivanju koncesijske naknade za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra i vremensko trajanje koncesije te Prijedlogu zaključka o prihvaćanju inicijative Sveučilišta u Dubrovniku o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku.

Grad Dubrovnik, ukoliko njegove prijedloge izglasa Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici koja bi trebala biti održana 12. listopada, će uvesti brojne pogodnosti za građane koji se prije svega tiču subvencija za stanarine za socijalno ugrožene građane, bez obzira na njihovu dob, o čemu više možete pročitati OVDJE.

 

Predlaže se ukidanje 'rooming liste'

Po pitanju Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila  (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je ukidanje 'rooming liste'.

'Odluka ostaje ista osim što rooming lista više ne vrijedi. Kad smo davali prst, neki su htjeli uzeti cijelu ruku. Sanitatu će se time bitno olakšati posao, a trebale bi se smanjiti i gužve na Pilama,' izjavio je.

Na Pilama je u jutarnjim satima počeo s radom sustav kontrole turističkih autobusa i video nadzora. Istodobno su u cilju nadzora i prevencije prekršitelja, na teren izašli i djelatnici Sanitata i Grada Dubrovnika koji su nadzirali potencijalnu zlouporabu takozvanih 'rooming lista' koje vozači autobusa prilažu prilikom iskrcaja jer u tom slučaju autobus ne plaća zaustavljanje.

Podsjetimo, po pitanju 'rooming liste', utvrđeno je da dio autobusnih prijevoznika i agencija lažiraju navedene liste u cilju izbjegavanja plaćanja zaustavljanja.  

Za žičaru se nude dva rješenja

Neizostavna tema gotovo svih kolegija svakako je i pitanje garaže. Tako je Vlahušić kazao nešto više o Prijedlogu zaključka o utvrđivanju koncesijske naknade za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra i vremensko trajanje koncesije.

'Riječ je o dva prijedloga. Prvi predlaže koncesiju za žičaru u visini od 24 posto, dok se drugi tiče prijedloga Excelsa nekretnina koji predlažu koncesiju od 15 posto. Također predlažu posebne pogodnosti za stanovnike Grada Dubrovnika na način da je povratna karta za njih 15 kuna te da mogu povesti sa sobom najviše dvoje djece do 12 godina za koje je prijevoz besplatan. Za stanovnike Bosanke predviđen je mjesečni pokaz u iznosu od 60 kuna koji se odnosi na neograničenu vožnju. Gradsko vijeće odlučuje što će od toga prihvatiti. Vlada i Sabor su donijeli odluku o tome kako cjelokupni prihod od žičare pripada Gradu Dubrovniku, i ja sam u tome pomogao. Ovo je koncesija na zrak koji nije gradski, ali je jedina s pogledom na Dubrovnik. Uspio sam uvjeriti i Sabor, i Vladu da taj pogled sto posto pripada Gradu Dubrovniku. Gradsko vijeće se mora izjasniti o oba modela. Što se tiče ovog Prijedloga od 15 posto, on će dobiti suglasnost sva tri ministarstva bez problema jer je za njih to prihvatljivo rješenje. Prijedlog od 24 posto se smatra previše. Gradsko vijeće će odlučiti što želi, u protivnom ulazimo u proces kakav je do sada, a to je da nam nitko ništa ne plaća,' izjavio je Vlahušić te dodao kako će Vijeće donijeti svoju odluku i kako on ne sudjeluje u tome obzirom kako je 'svoje napravio'.

Naglasio je i kako je 'lex Vlahušić' promijenio to da se prihod od žičare slijeva u gradski, a ne državni proračun.

'Nova Vlada može vratiti na to da ponovno sve pripada državi i da se sve vrati na staro. Dubrovačka javnost mora znati kako ništa nije onako kako izgleda,' izjavio je.

'Stiže arbitraža ovih dana, i sami znate da nisu htjeli prihvatiti sporazum o Garaži'

Još jedna gradska goruća tema svakako je arbitraža za garažu, a na to pitanje se osvrnuo i gradonačelnik.

'Stići će arbitraža. Ja bih bio najsretniji kad bi to bilo nula kuna, a ako bude određeni iznos, mi se i na to pripremamo. Svi moraju snositi vlastitu odgovornost, pa čak i Gradsko vijeće. Ne sudjelujem u tome, a obrazložit ću prijedloge na sjednici. Znate kako nisu htjeli prihvatiti sporazum o Garaži, pa ćemo dobiti arbitražu ovih dana,' izjavio je.

Po pitanju Prijedloga zaključka o prihvaćanju inicijative Sveučilišta u Dubrovniku o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku, Vlahušić je najavio kako će Grad Dubrovnik uložiti 30 milijuna kuna u izgradnju studentskog doma.

'U stanju smo osigurati taj novac, međutim može doći do bitnog poremećaja oko arbitraže za Garažu. Nismo htjeli osigurati novce u Proračunu bez da je raspisan natječaj i bez da su EU fondovi odobrili išta. Ovo je iskaz političke volje gradonačelnika da smo spremni financirati izgradnju. Mi ćemo vratiti svih 30 milijuna kuna u cijelosti. Grad preuzima obvezu za razvoj studentskog doma. Ako država i fondovi plate više od navedenog iznosa, Grad smatra kako Sveučilište ima drugih obaveza te kako bi se razlika novca mogla iskoristiti na razvoj programa Sveučilišta,' izjavio je.

Osim toga, osvrnuo se i na prozivanja od strane Županije kako Gradu nije stalo do Sveučilišta u kontekstu korištenja ljetnikovca Crijević Pucić, obzirom kako je upitno hoće li rektorat i dalje koristiti njegove prostore.

'Neprihvatljivo je, za mene osobno, da su se iz Županije obvezali uložiti tri milijuna kuna, a nisu uplatili ništa, da govore kako gradonačelnik ne podržava Sveučilište u Dubrovniku. Na moj prijedlog smo Sveučilištu za studenstski dom predvidjeli 30 milijuna kuna, a osam i pol milijuna kuna smo uložili u komunalnu infrastrukturu oko Sveučilišta. Nisam primijetio da je župan napravio isto. Ne znam kako je to tri milijuna kuna više od 38 milijuna kuna, kako netko ima obraza, drskosti i smjelosti reći da Dubrovnik nije za Sveučlišite,' prokomentirao je.

Novosti i po pitanju prostornog uređenja

Novine koje će predložiti gradonačelnik tiču se i prostornog uređenja Grada Dubrovnika. Novom Odlukom omogućeno je da se na jasan i transparentan način rade projekti vezani uz objekte koji su predviđeni GUP-om. Tako će projekti ići na javni arhitektonski natječaj, u kojem će sudjelovati struka i nadležni žiri. Time će se, smatra Vlahušić, štititi javni interes. To je posebno važno za Lučku upravu Dubrovnik po pitanju koje će se u srijedu donijeti odluka o izboru koncesionara.

Nova strategija za osobe s invaliditetom

Pročelnik Miho Katičić kazao je nešto više o Prijedlogu zaključka o prihvaćanju Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

'Grad Dubrovnik je već donio jednu takvu strategiju, no njen rok je istekao 2014. godine. Analizirajući na Povjerenstvu, zaključili smo da su ostvarene sve mjere predviđene njome. Tako smo se upustili u izradu nove Strategije koja će vrijediti od 2015 do 2020 godine. Ova strategija je probni dokument koji pokazuju svekoliku skrb Grada Dubrovnika za osobe s invaliditetom. Sukladno Zakonu, proveli smo postupak savjetovanja koji je trajao od 4. do 19. rujna i nismo dobili nijednu primjedbu pa smo je uputili na Gradsko vijeće,' kazao je.

Hoće li i rebalans biti na 'tapeti'?

Gradonačelnik Vlahušić još uvijek razgovara s predsjednikom Gradskog vijeća Matom Frankovićem o tome da se na sjednici nađe i točka koja se tiče rebalansa proračuna. Njime bi se predvidjelo više novca za novorođeno dijete jer se ove godine rodio veći broj djece, neurokirurški mikroskop za odjel otorinolaringologije u Općoj bolnici Dubrovnik, ali i nova mjera za dubrovačke sportske kolektive. Naime, Grad je do sada subvencionirao njihova putovanja unutar Republike Hrvatske, a subvencije bi novom odlukom trebale obuhvaćati i njihova putovanja u inozemstvo.

'Nadam se da se HDZ neće buniti protiv novaca za novorođeno dijete jer tako štedimo njihovih tisuću kuna,' prokomentirao je Vlahušić, misleći na predizborni program HDZ-a.

Popularni Članci