Zatvoreno divlje gradilište Vlaha Đurkovića u Zagrebačkoj ulici

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Dubrovacki dnevnik
Građevinska inspekcija zatvorila ja gradilište u Zagrebačkoj ulici na kojem je investitor Vlaho Đurković započeo gradnju jednokatnice s viskom potkrovljem. Da bi izgradio novi objekt Đurković je prethodno, iako to nije smio, do temelja srušio prizemnicu koja je imala svojstvo spomenika kulture.

-'Građevinska inspekcija je na predmetnom građenju investitora Vlaha Đurkovića obavila inspekcijski pregled. Utvrđeno da se gradnja izvodi protivno građevinskoj dozvoli te je pokrenut upravni inspekcijski postupak. Na licu  mjesta naređeno je zatvaranje gradilišta posebnim službenim znakom', potvrdili su nam u Ministarstvu graditeljstva.

Dubrovački dnevnik je, zahvaljujući dojavi čitatelja koji je o svemu obavijestio i nadležne, u ponedjeljak upozorio na nelegalnu gradnju počasnog konzula Kraljevine Danske i bišeg ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik, čiji je i danas zaposlenik. Istog dana na teren je izašla Građevinska inspekcija i zatvorila gradilište. Prvi nadzor, doznajemo, obavljen je već prošlog tjedna, no pošto na gradilištu nije bila kompletna dokumentacija izvid je ponovljen u ponedjeljak.
 
Podsjetimo, Vlaho Đurković je radove izvodio na temelju 18 godina stare građevinske dozvole koja je uz rekonstrukciju-konstruktivnu sanaciju stambenog objekta, kuće – spomenika kulture, uključivala izgradnju ljetne kuhinje i tri poslovna prostora ugostiteljsko-turističke namjene i garaže na čest.zem. 894/1 k.o. Dubrovnik. Poslovni prostori izgrađeni su prethodno kada je uništen vrt kuće.

Dodatno, uz građevinsku dozvolu Đurkoviću je za 'rekonstrukciju' i 'sanaciju' trebala i dozvola Konzervatorskog odjela koja je ishođena još 1995. godine. No, Rješenje ne previđa potpuno rušenje objekta koji nosi svojstvo spomenika kulture. Pročelnica Konzervatorskog odjela iu Dubrovniku Žana Baća Dubrovačkom dnevniku uskratila je informaciju (dva puta) zašto je dozvoljeno rušenje jedne od najstarijih kuća na Konalu.

Popularni Članci