ZELENA ČISTKA Anja Marković: Ovu 'opću opasnost' usred Grada ne mogu riješiti volonteri

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na više lokacija u Dubrovniku  jutros je započela 'Zelena čistka',  uređenje okoliša s ciljem podizanja razine svijesti građana o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu odlaganja otpada.

Lokacije ovogodišnje čistke dogovorene su s Volonterskim centrom Dubrovnik, Eko-centrom Zeleno Sunce, Hrvatskim planinarskim društvom Dubrovnik te Ronilačkim klubom Dubrovnik. Volonteri su čistili otpad na prostoru Stare bolnice, na kupalištu kod crvenog ferala u Rijeci dubrovačkoj, u Gornjem Čelu na Kalamoti, dok je na Lokrumu organizirano podmorsko čišćenje  u Portoču.

Na lokaciji oko Stare bolnice zatekli smo niz volontera, prestavnike Grada Dubrovnika među kojima su bili i zamjenik gradonačelnik Željko Raguž i pročelnica Jelena Lončarić te koordinatoricu akcije na ovom području Anju Marković iz Volonterskog centra.

'Željala bih se posebno zahvaliti svim volonterima koji su se i ove godine odazvali akciji, Srednjoj ekonomskoj školi, mladima Crvenog križa, dvojici iz benda Neverin i ostalima. Jako smo tužni što su u biti ovdje danas samo dvoje ljudi kao predstavnici bendova, jednako tako žao nam je što nema nikoga iz udruge Ruka ljubavi, Udruge mladih Zlatni zmaj jer stvari kad se rade zajedno mogu se lakše napraviti,' rekla je Anja Marković za Dubrovački dnevnik, koja je jutros  čistila otpad na lokaciji ispred donje zgrade stare bolnice. Sam objekt je u katastrofalnom stanju, dok je obližnji okoliš prepun smeća i opasnog otpada poput šprica i lijekova još od vremena kad je tu djelovala bolnica. Radi se o ekološkom problemu kojemu sami volonteri više ne mogu doskočiti.

'Ostaje jedan gorak okus nakon svega ovoga zbog toga što je ovo već treća godina da se čisti okoliš Stare bolnice. Prošle godine prikupili smo 25 tona smeća, a ove godine nema ništa manje smeća. U ime onoga što volonterstvo predstavlja i zbog vrijednosti volonterstva, odgovorno tvrdim da više nikad neću zvati volontere da čiste okoliš Stare bolnice. Ovdje ima predjela koji nisu sigurni, ovdje ima šprica, tableta, kapi, ima brda i brda smeća. Momentalno se nalazimo ispred zgrade koja samo što se ne sruši. Neovisno o tome tko je napravio ovo smeće, ovo više nije za mlade ljude, nije za amatere, nego za ljude koji su stručni i koji su specijalci.  Neka DUNEA, pošto na ovom području Županija ima jurisdikciju, neka napišu neki projekt, neka zovu nekoga, stručnjake iz Zagreba, ako takvih nema u Dubrovniku. Neka iznađu sredstva jer ovo je opća opasnost usred Grada,' rekla je Anja Marković.

Usred Dubrovnika, nekoliko metara dalje od središnje zgrade kampusa Sveučilišta u Dubrovniku, par stotina metara dalje od  povijesne jezgre, UNESCO-ove baštine, na lokaciji uz more i park Gradac,  Dubrovnik ima problem za koji netko mora pronaći rješenje. Svi se ponose uspjesima Silentea i drugih dubrovačkih bendova, dok se malo govori o tome u kakvim uvjetima bi ti bendovi trebali svirati i mladi djelovati.

Na dan kada su u Dubrovniku organizirani 'Zelena i Plava čistka' pravo je vrijeme da se progovori o ovom problemu. Zgradu su ovom prilikom obišli i predstavnici Grada Dubrovnika. Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž obećao je volonterima kako će  potaknuti ovo pitanje u Gradu i Županiji.

Na padinama ispred zgrade prema moru nalaze se brda smeća koje uključuje i ostatke medicinskog otpada. Zgrada je u katastrofalnom stanju, prokišnjava, prostorije su prepune vlage i smeća koje ne mogu ukloniti mladi, amateri i volonteri, nego stručnjaci s potrebnom zaštitom i opremom. Jedna prostorija gotovo do stropa puna je razne arhivske dokumentacije naslijeđene zajedno sa zgradama koje su dodijeljene mladima na korištenje.  Teško je u ovom slučaju prozvati bilo koga konkretno na odgovornost, jer je manje bitno kako je do ovakvog katastrofalnog stanja došlo, koliko je bitno potaknuti rješavanje situacije. A odgovornost za rješavanje situacije moraju preuzeti svi. Dubrovačko – neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Opća bolnica Dubrovnik, Republika Hrvatska, DUNEA, DURA, Udruga mladih Orlando i Sveučilište u Dubrovniku...

'Pitanje je vremena kada će ovdje slučajno zalutati netko iz Europske unije. Zamislite koja će sramota za Dubrovnik biti ukoliko se za ovakvo nešto pročuje,' rekli su volonteri.

Za one predstavnike nadležnih institucija i za sve ostale koji ne znaju o čemu se radi, donosimo fotogaleriju i  video prilog u nadi da će svi zajedno sjesti za stol i definirati cilj kako riješti  ovu situaciju i kako do tog cilja doći.

Inače, Zelena čistka je u Hrvatskoj prvi put provedena 2012. godine te je već u prvom pokušaju okupila preko 41000 volontera, postavši time najveća ekološka akcija u Hrvatskoj. Prošle godine u akciji je sudjelovalo gotovo 50000 volontera koji su skupili ukupno 3918 tona otpada.

lk

Popularni Članci