test

Ako imate ovaj račun u banci bilo bi dobro da ga zatvorite, iz HNB objašnjavaju zašto

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) pojašnjavaju nam da transakcijski računi u stranoj valuti prilikom uvođenja eura nisu bili predmet konverzije

Uvođenjem eura, mnogi građani našli su se u situaciji da im drugi račun - onaj koji su koristili za transakcije u stranoj valuti - više ne treba jer su ga ionako koristili za transakcije u eurima. Kako su u pitanju računi koji su i dalje aktivni te kao takvi mogu predstavljati trošak vođenja računa, ne namjeravate li više koristiti svoj drugi račun, bilo bi dobro da ga ovih dana zatvorite, javlja net.hr.

Naime, od početka ove godine, a tijekom sljedećih 60 dana, banke nude mogućnost zatvaranja drugog računa bez naknade. To kod dijela banka inače nije slučaj - zatvaranje transakcijskih računa dodatno se naplaćuje.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) pojašnjavaju nam da transakcijski računi u stranoj valuti prilikom uvođenja eura nisu bili predmet konverzije. Odnosno, u trenutku konverzije su zadržali valute i stanje neizmijenjenima, uključujući i valutu euro pa su time postali transakcijski računi u eurima i stranoj valuti (multivalutni računi).

"Fizičke osobe, potrošači koji su prije dana uvođenja eura imali otvoren račun u banci i u kunama i u eurima, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u RH, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura imaju pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po svojem izboru u banci", kažu u HUB-u.

Ako vam je devizni račun do sada služio samo za transakcije u eurima, a ne i za transakcije u drugim valutama poput dolara, funte ili švicarskog franka, ovih dana možete ga, dakle, besplatno zatvoriti.

Broj transakcijskih računa

Prema podacima Hrvatske narodne banke, u Hrvatskoj su 30. rujna 2022. potrošači i nepotrošači imali sveukupno otvoreno 7.051.328 transakcijskih računa (jednovalutnih i multivalutnih).

Potrošači su imali 6.637.216 otvorenih transakcijskih računa, a čega je njih 3.450.209 jednovalutnih te 3.187.007 multivalutnih.

Nepotrošači su imali sveukupno 414.112 otvorenih transakcijskih računa, od čega 45.179 jednovalutnih i 368.933 multivalutna računa.

Iz HUB-a napominju da naknada za zatvaranje pojedinog transakcijskog računa ovisi o poslovnoj politici svake banke.

Popularni Članci