Detalji proslave ulaska Hrvatske u EU drže se u strogoj tajnosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kako će izgledati proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju, još se ne zna. Svi glavni sudionici obvezali su se na silenzio stampa tako da se o svemu još može samo nagađati. Ono što se zna jest da će središnja proslava biti u Zagrebu no i ostali će gradovi imati svoje 'dočeke'.

Zagreb će 30. lipnja biti središte europskih lidera, mogli bi reći i središte Europe. Sve će oči biti uprte u novu - 28. članicu Europske unije. Proračun za proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju iznosit će 5 milijuna i 200 tisuća kuna no detalji tko će nastupati, kako će sve izgledati i što možemo očekivati i dalje se drže u tajnosti. Iz Vlade poručuju kako će idućeg tjedna izaći s informacijama, a pred novinare bi trebala izaći i ugledna operna i kazališna redateljica Dora Ruždjak Podolski koja je direktorica programa u Zagrebu. Ona je za sada poručila da se obvezala na šutnju, stoga su se neke informacije o proslavi u Zagrebu pokušale 'izvući' od gradonačelnika Milana Bandića.

"Kolegica Pavičić vodi to zajedno s Vladom i mi dajemo punu logistiku za sve što će se dogoditi u Zagrebu i određenim europskim metropolama. Sve teče kako Bog zapovijeda. Bit će i jedno veliko iznenađenje u Berlinu, al o tome kad to izdogovaramo za dan-dva. Jedan od naših najvećih zvijezda imat će svoj koncert u Berlinu", rekao je Bandić. Na pitanje novinara o kome se radi, je li u pitanju Oliver, Bandić je rekao: "Ima još osim Olivera".

Gibonni? - upitala je jedna novinarka, na što joj je Bandić uzvratio: "Evo vidite kako ste pametni". I dok će središnja proslava biti u Zagrebu, na poseban se način priprema i Rijeka gdje će se program odvijati u sklopu otvaranja Festivala Riječke ljetne noći. Intendantica riječkog HNK Nada Matošević Orešković otkrila je kako će 30. lipnja šetnjom do gata početi proslava.

"Postavljena će biti na gatu, a možda i na pontonu, pozornica za Carminu Buranu, za jednu spektakularnu predstavu za koju mislim da će prekrasno sjesti u taj vanjski prostor. I nakon toga nas čeka taj jedan prijelaz prema samom trenutku ulaska Hrvatske u EU, prema pola noći kada ćemo izvesti Odu radosti, u jednoj priređenoj kraćoj verziji", rekla je intendantica riječkog HNK.

Proslavu organiziraju i Split i Osijek i ostali gradovi diljem Hrvatske, ipak glavni grad Zagreb bit će zvijezda večeri. U Vladi još uvijek u tajnosti drže popis državnika koji stižu zasigurno će to biti najveći skup državnika u hrvatskoj povijesti. Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nedavno je tek dala naznake oko brojki.

"Za sada je otprilike 25, što predsjednika što premijera i 17 ministara vanjskih poslova. Ali mislim da će biti još nekih potvrda", rekla je Pusić za Novu TV.

Popularni Članci