Evo koji su automobili najčešće sudjelovali u sudarima u Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U javnosti vrijedi uvriježeno mišljenje kako su za najviše nesreća krivci vozači BMW-a, ali da li je tome istinu tako? Evo kakva je situacija u Hrvatskoj kada su u pitanju oštećena vozila u prometnim nesrećama.

Prema podacima MUP-a, vozila koja su najčešće sudjelovala u prometnim nesrećama na našim cestama u 2022. godini su vozila marke Volkswagen. Među njima su najčešće u nesrećama sudjelovali modeli Golf, Passat te Polo, piše N1.

Nakon VW-a slijedi Opel kod kojeg prednjače modeli Astra, Corsa i Insignia, a tri marke koje su najčešće sudjelovale u prometnim nesrećama zatvara Renault s modelima Clio, Megane i Twingo. Ipak, to ne znači da su vozači tih vozila i najlošiji ili najagresivniji jer, kako su nam potvrdili iz MUP-a, podaci se odnose na sve sudionike prometnih nesreća, neovisno o krivnji vozača.

Još jedan, vjerojatno i najvažniji, razlog zašto su ova vozila u vrhu po broju prometnih nesreća je u njihovoj zastupljenosti. Odnosno, to su i najčešći automobili koji se mogu sresti na našim ulicama. To potvrđuje i brojka prodanih novih vozila u 2022. godini gdje VW drži vrh ljestvice s udjelom tržišta od gotovo 12 posto i 5.288 prodanih automobila. Opel je na četvrtom mjestu  s udjelom tržišta od 7,46 posto, dok je Renault šesti s udjelom od 5,92 posto.

Kao što možemo vidjeti iz policijske statistike, marka BMW nije među prve tri po broju najčešćih sudionika prometnih nesreća, no na europskoj ljestvici najoštećenijih automobila nalazi se na visokom četvrtom mjestu. No razloge isto tako treba tražiti u njihovoj zastupljenosti, pa je tako riječ o luksuznoj marci koja ima udjel na tržištu od 2,62 posto, što ga stavlja na 15. mjesto najprodavanijih modela u 2022. godini.

Popularni Članci