test

Iako su vize za Ameriku ukinute, ne možete samo sjesti u avion i otputovati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: pexels
Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Ako planirate u Sjedinjene Američke Države putovati poslovno ili turistički, prije putovanja potrebno je ispuniti ESTA prijavnicu na ovoj stranici.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što je prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Veleposlanstva SAD-a.

Državljani Hrvatske nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e. Zahtjevi ESTA-e općenito vrijede dvije godine.

Putnici s valjanim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti se svojom vizom za put u Sjedinjene Države, navodi se u priopćenju Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Index Donosi odgovore na neka važna pitanja.

Garantira li vam ESTA ulaz u SAD?

Ne, na ulasku u SAD vas mogu odbiti unatoč tome što vam je odobrena ESTA.

Kako je komentirao Željko Sičaj u Dnevniku Nove TV, bez obzira na to što se netko registrira i prođe provjeru, to ne znači da će ući u SAD jer je završna odluka na graničnom službeniku. Dakle, granični službenik može vam nakon provjere dokumenata odbiti ulazak u SAD. No, to se događa u vrlo rijetkim slučajevima.

Što ako radite ili studirate u SAD-u?

ESTA vrijedi za kratka i poslovna putovanja koja traju manje od 90 dana. Za sva druga putovanja, rad, studiranje ili boravak dulji od 90 dana i dalje je potrebna viza.

Koliko košta ESTA?

ESTA košta 14 dolara, dok je zahtjev za vizu koštao 160 dolara.

Što ako imate važeću vizu?

Svaka osoba koja ima važeću vizu može je nastaviti koristiti.

Može li se produžiti boravak?

Ne, ESTA dozvoljava boravak do maksimalno 90 dana. Nema produljenja.

Što ako vam je već odbijena viza ili ste imali problema prilikom ulaska u SAD?

Podnositelj zahtjeva za ESTA-u kojemu je već odbijen zahtjev za vizu ili je kazneno osuđen neće dobiti odobrenje za putovanje.

Ako ste ikada bili uhićeni, pa čak i ako niste bili osuđeni nakon toga, ako imate ozbiljnu zaraznu bolest, ako vam je već odbijen ulazak u SAD ili ste deportirani, nemojte pokušavati putovati ESTA-om.

Što ako vam je odbijena ESTA?

Možete podnijeti zahtjev za vizu u američkom veleposlanstvu ili konzulatu.

Popularni Članci