Imate dozvoljeni minus? Uskoro ćete dobiti obavijest o novim uvjetima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: I.B.M.
Bankama je do kraja lipnja ove godine ostavljen rok da klijentima dostave nove uvjete korištenja dopuštenog minusa, no ni 20-ak dana prije isteka tog roka većina ih to još nije učinila.

No, kažu da će uskoro, piše Novi list.

Prema odgovorima koje su u listu dobili iz banaka, dio ih je izrijekom naveo da će visina dopuštenog prekoračenja koju budu ponudile biti jednaka visini sadašnjeg prešutnog prekoračenja pojedinog klijenta. Neke međutim nisu govorile o iznosu ponude, već više o načinu kako će klijent moći ugovoriti to novo prekoračenje, pa se tu spominju digitalni kanali i slično. Uglavnom, kada im ponuda uskoro i dođe, klijenti opet imaju još godinu dana da je prihvate ili ne prihvate, sve do 30. lipnja 2024., a do tada će većinom moći koristiti sadašnji prešutni minus.

Dakle, nema žurbe: minusi će se tek revidirati – kroz idućih godinu dana. Iako dakle poslovne banke kada ih se pojedinačno pita kažu da će klijenti moći zadržati puni iznos minusa i kad se on pretvori u dopušteni (neke se, doduše, o tome ne izjašnjavaju), Hrvatska udruga banaka kod zamjene jednog minusa drugim ipak spominje izraz »najmanje do polovice« pa se čini da postoji mogućnost da se minusi prepolove.

Popularni Članci