Index otkriva: HDZ pozvao veleposlanicu Kolindu na luksuzni vikend pa sve platio iz gradske blagajne

Autor: Ilko Ćimić / Index.hr Autori fotografija: Index / Nel Pavletić / Pixsell
Index.hr u posjedu računa ispostavljenog na Grad Novi Vinodolski za trodnevni smještaj današnje predsjednice i njene obitelji u luksuznom hotelskom apartmanu u Novom Vinodolskom.

Naime, Kolinda Grabar Kitarović, tada još veleposlanica, u lipnju 2010. godine boravila je s obitelji tri dana u hotelu Novi u Novom Vinodolskom. Trošak tog smještaja za obiteljski odmor koštao je 8 tisuća kuna, a hotel je izdao račun na ime Grada Novi Vinodolski.

Spavali, jeli sladolede, pili Pina Coladu i naručivali večeru

Prema računima koje posjedujemo, Kolinda je na račun građana na dan dolaska u hotel naručila Club Sandwich po cijeni od 55 kuna. 18. lipnja njen suprug Jakov Kitarović potpisao je račun za Pina Coladu od 47 kuna te voćni sok od 19 kuna. Zatim je Kolinda potpisala računa za četiri kuglice sladoleda, Jamnicu, capuccino i macchiato, a nekoliko sati kasnije opet je ona potpisala račun za sedam kuglica sladoleda koje su kao i sve drugo trebale biti plaćene iz gradskog proračuna.

Istog dana, netko se očito obitelji pridružio na večeri. Osim ako njih četvero ne mogu sami pojesti dvije pizze, dva pileća filea, biftek (180 kuna) i ramstek (140)... Uz prilog i piće, ta je večera koštala 784 kune. Račun za nju potpisala je Kolinda Grabar Kitarović. Svi ovi računi bili su, naravno, na sobu te kasnije ispostavljeni na konačnom računu koji su trebali platiti građani jer je račun bio izdan Gradu Novom Vinodolskom. 

Tako je Kolinda s obitelji, tijekom predaha od posla na kojemu je primala veleposlaničku plaću, došla na plaćeni vikend u organizaciji lokalnog HDZ-a. Obitelj tadašnje veleposlanice izašla je iz hotela 19. lipnja, a 10 dana kasnije hotel je izdao fakturu na Grad Vinodolski. Račun je napokon i plaćen 13. kolovoza, gotovo dva mjeseca kasnije, no na računu umjesto Grada Novi Vinodolski, odjednom se našlo ime Vinka Kalanja, djelatnika Grada i tadašnjeg savjetnika u Komunalnom odjelu.

Uskok im poremetio planove

Prije nego je račun bio plaćen, u priču se upleo USKOK, pa je gradonačelnik tog grada, HDZ-ovac Oleg Butković, naredio  da se odmor plati gotovinom. U odgovoru za Index ustvrdio je kako je odmor platio iz svog džepa te da je novac poslao po jednom zaposleniku gradske uprave, no taj djelatnik Grada tvrdi kako je novac bio iz gradske blagajne.

Butković je na taj način pokušao zataškati potencijalni skandal i zaustaviti postojeću istragu. 

Butković priznao da je slao zaposlenika Grada da plati gotovinom

Kada smo gradonačelnika Butkovića ovog tjedna upitali za ljetovanje Kolinde Grabar Kitarović, gotovo odmah se sjetio svih detalja. Rekao nam je kako Grad Novi Vinodolski nikada nije imao namjeru platiti boravak tadašnje veleposlanice, a današnje predsjednice.



"Boravak obitelji Grabar Kitarović je podmiren na način da smo moja obitelj i ja platili navedeni račun jer smo obiteljski prijatelji već duži niz godina. Plaćanje je izvršeno na način da sam ja jednog od službenika Grada zamolio da ide platiti predmetni račun", objasnio nam je gradonačelnik Butković dodajući da nije osobno podmirio račun jer su odnosi između Grada i Hotela Novi bili - zategnuti!?

"Odnosi su bili zategnuti zbog njihovih dugovanja prema Gradu Novom Vinodolskom", prisjetio se ovih dana gradonačelnik Butković. 

Članak u cijelosti pročitajte na Index.hr 

Popularni Članci