JESTE LI SE NAVIKNULI NA EURO? Hrvatska udruga za zaštitu potrošača otkrila da mnogi cijene još uvijek preračunavaju u kune

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Hrvatska udruga za zaštitu potrošača objavila je rezultate ankete o korištenju eura. 

"Krajem prošle godine uputili smo Ministarstvu financija inicijativu za izmjenu Zakona o uvođenju eura kako bi se nastavilo dvojno iskazivanje cijena i u 2024. Ministar je našu inicijativu odbio, sa obrazloženjem da su dvojne cijene iskazivane od 05.09.2022. do 31.12.2023. i da je to bilo dovoljno dugo razdoblje da se potrošači naviknu na cijene iskazane u eurima", stoji u objavi Hrvataske udruge za zaštitu potrošača. 

"Budući da su se nama stalno javljali potrošači koji su iskazivali bojazan da neće moći pratiti kretanje cijena u eurima, jer se cijene stalno mijenjaju i da još uvijek preračunavaju cijene u kune, postavili smo anketu na našu mrežnu stranicu, sa 2 pitanja", dodali su i objasnili da je anketu do kraj atravnja popunilo 380 potrošača. 

Ovo su rezultati:

1.Jeste li se naviknuli na euro ili cijene još preračunavate u kune?

a) potpuno sam se naviknuo/la – 18,7%

b) nisam se naviknuo/la, ali napredujem – 33,4%

c) nisam se uopće naviknuo/la , preračunavam i dalje u kune – 47,9%

2. Trebaju li dvojne cijene ostati u primjeni i u 2024. godini?

a) svakako trebaju ostati – 71,6%

b) nisam siguran/na – 7,6%

c) ne trebaju ostati, navikli smo na euro – 20,8%

"Brojke govore same za sebe, ali budući da je ministar našu inicijativu odbio, ne preostaje nam drugo nego preračunavati u kune i polako se navikavati na euro. A teško se priviknuti, jer cijene stalno rastu i nikako ne možemo zapamtiti cijene onih roba koje stalno kupujemo", zaključili su iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. 

Popularni Članci