JOŠ JEDNA KORONA MJERA Za 10 dana uvode se covid-potvrde za ulazak u ugostiteljske objekte

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Soban/PIXSELL
U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je značajan porast u odnosu na prošla dva tjedna, a umrle su 23 osobe. Broj zaraženih u posljednjem danu veći je za više od 50 posto u odnosu na prošlu srijedu, kad su potvrđena 2022 nova slučaja, dok je prije dva tjedna Hrvatska imala 1925 novih slučajeva.

Index doznaje da, ako se ovakav trend nastavi, uvest će se covid-potvrde, i to za brojna mjesta.

Kako doznaju od pouzdanih izvora, covid-potvrde bi se uvele iza blagdana Svih Svetih, odnosno iza 1. studenog.

"Planira se uvođenje covid-potvrda za sve ugostiteljske objekte, restorane, kafiće, trgovačke centre, za sve proslave, okupljanja, festivale i sva okupljanja u zatvorenom prostoru", rekao je za Index dobro upućeni izvor.

Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite 4. listopada uveo je covid potvrde za zaposlene u zdravstvenu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvela i za dio pacijenata.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, moraju se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili ne mogu doći na posao.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu skrb.

Dokaz da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli zarazu, od 4. listopada moraju imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kada postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Izuzetak od obveze dokazivanja covid statusa imaju pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb radi sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti.

Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama.

Popularni Članci