Kaić o testiranju u ordinacijama: To je veliki organizacijski zahvat, nijedan liječnik to ne može sam

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Od sutra bi liječnici primarne zdravstvene zaštite trebali početi testirati svoje pacijente brzim antigenskim testovima, kako je prije nekoliko dana najavio resorni ministar Vili Beroš, što je izazvalo niz kritika među liječnicima i u javnosti.

Danas je epidemiolog i član Nacionalnog stožera Bernard Kaić za HRT priznao kako se radi o velikom organizacijskom poslu koji liječnici ne mogu izgurati sami, zbog čega bi im trebali pomoći Ministarstvo zdravstva i Domovi zdravlja.

“Mislim da Domovi zdravlja i Ministarstvo trebaju pomoći liječnicima u organizaciji i to na način da odvoji vrijeme za ljude koji imaju simptome i trebaju se testirati i one koji simptome nemaju. I u odnosu na sve ostale pacijente koji ne trebaju test. To je veliki organizacijski zahvat i to nijedan liječnik obiteljske medicine ne može sam”, rekao je Kaić.

Obiteljski liječnici ljuti na Beroša

Podsjetimo, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) kritizirala je odluku da se antigenska testiranja prebace u ordinacije obiteljskih liječnika, ustvrdivši da se time ”skriva nesposobnost zdravstvene i političke administracije te ugrožava pacijente”.

Upozorili su, između ostalog, da su ordinacije obiteljskih liječnika već sada pretrpane, a pacijenti u mnogim slučajevima teško mogu dobiti svog izabranog liječnika na telefon, dok obiteljski liječnik prosječno tijekom radnog vremena obradi čak 200 pacijenata.

Popularni Članci