Kolike će uskrsnice državne tvrtke isplatiti svojim zaposlenicima?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Jednu od najvećih dobit će zaposlenici Hrvatskih autocesta.

Danas.hr donosi pregled - kolike će uskrsnice državne tvrtke isplatiti svojim zaposlenicima.

Jednu od najvećih dobit će zaposlenici Hrvatskih autocesta.

"Prošle godine jednokratni dodatak na plaću u neoporezivom iznosu iznosio je 132,72 eura, dok će ove godine 2603 radnika dobiti jednokratni dodatak na plaću u neoporezivom iznosu od 200 eura", kažu za Danas.hr. Rast je to od 67,28 eura što će zasigurno izmamiti osmijeh na lica njihovih radnika.

Zaposlenici Hrvatskih cesta ove će godine dobiti 50 eura više, nego li prošle godine.

"Zaposlenicima Hrvatskih cesta d.o.o. prošle godine isplaćena je uskrsnica u iznosu od 100,00 eura, dok će ove godine, sukladno Kolektivnom ugovoru, biti isplaćena uskrsnica od 150,00 eura", stoji u odgovoru. Uskrsnicu će dobiti 474 radnika Hrvatskih cesta, ali napominju da se ona ne isplaćuje predsjedniku i članovima Uprave Hrvatskih cesta.

Ukupno 735.000 eura potrošit će HŽ Infrastruktura. Kažu da su prošle godine radnici dobili po 79,63 eura uskrsnice, ali ove godine ona je nešto veća: "HŽ Infrastruktura d.o.o. će isplatiti svojim radnicima uskrsnice u visini od 143,00 eura po radniku, a koje su određene prema važećem Kolektivnom ugovoru." Najviše zadovoljni zasigurno mogu biti radnici HŽ Putničkog prijevoza. Naime, oni su prošle godine dobili tek 26,54 eura uskrsnice, ali za 1.575 radnika stižu dobre vijesti. "Sukladno Kolektivnom ugovoru HŽPP će svojim radnicima isplatiti uskrsnicu u iznosu od 143 eura", poručuju.

Oko uskrsnice su upitali i HEP.

"Sukladno novom Kolektivnom ugovoru za HEP grupu za razdoblje 2024.-2025., sklopljenim u listopadu 2023. na temelju pregovora s reprezentativnim sindikatima, radnicima će se za Uskrs 2024. isplatiti u naravi iznos od 132,72 eura neto po radniku. Poslodavac je tijekom pregovora o Kolektivnom ugovoru u 2023. godini uzeo u obzir argumentaciju sindikata o utjecaju inflacije na povećanje troškova života i smanjenje realne vrijednosti plaća", odgovorili su na upit portala Danas. Podsjetimo, prošle godine HEP-ova uskrsnica iznosila je 79,63 eura pa će ova vijest obradovati oko 10.300 radnika HEP-a.

Neki se još nisu odlučili hoće li i s koliko nagraditi svoje zaposlenike

Upitali su i hrvatsku nacionalnu zrakoplovnu tvrtku - Croatia Airlines, ali oni još uvijek "nisu donijeli odluku o isplati uskrsnice ove godine."

"Isplata uskrsnice inače nije predviđena kolektivnim ugovorom između Croatia Airlinesa i reprezentativnih sindikata, no lani je donesena posebna odluka na temelju koje je zaposlenicima isplaćena uskrsnica u iznosu od 132,72 eura, s ciljem ublažavanja negativnih učinaka inflacije i očuvanja životnog standarda radnika", rekli su.

Hrvatska pošta na upit je odgovorila da se "njihovim radnicima, kojih je oko 9.000 isplaćuju tri jednokratne prigodne nagrade, i to za Uskrs, Božić, i u obliku regresa."

Podsjetili su da su lani povodom Uskrsa radnicima isplatili jednokratnu prigodnu nagrada u iznosu od 132,72 eura.

Popularni Članci