KOLIKO KOŠTA LJETOVANJE NA NAŠOJ OBALI? Može luksuzno i povoljno: "S obzirom na vrijednost i ljepoti, mislim da se isplati"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Sa sunčanim lipanjskim danima i turistički brojevi na obali tradicionalno rastu. A rastu i cijene. Na obali je sve više kvalitetnijih smještajnih jedinica visoke kategorije, kao i luksuznih vila, koje podižu prosječnu cijenu noćenja, no postoje i jeftinije opcije. Koliko zapravo stoji ljetovanje na hrvatskoj obali, provjerile su naše ekipe.

Na otoku Viru svake je godine sve više iznajmljivača smještaja visoke kategorije. Šesnaest je tisuća kreveta, no u sezoni se uvijek traži krevet više. 

"U visokoj sezoni je 80 do 100 eura jedan mali apartmančić dnevno, pa se cijena penje sve do 500-600 eura, ovisno da li se radi o kući za odmor, rekao je direktor Turističke zajednice općine Vir Srđan Liverić, za HRT.

"Posljednji sam put bio u Hrvatskoj prije deset godina i osjetna je razlika u cijenama, no u usporedbi s Belgijom, cijene su u redu", kazao je Dennis iz Belgije. 

U Istri se smještaj može pronaći za svačiji ukus i novčanik.

"U zimskim mjesecima cijene se kreću od 150 eura do ljetnih mjeseci, kada to postaje nekoliko puta više", otkrila je iznajmljivačica iz Rovinja Ksenija Pehar.

"U zimskom periodu godine imamo neke cijene za hostelski tip soba koje su nekakvih 15-20 eura, a za ove privatne sobe koje imamo u ponudi, to je nekakvih 35-40 eura zimi, dok su ljeti te cijene dvostruke", rekao je vlasnik hostela u Puli Tomislav Milošević. 

Noćenje u kućama za odmor i luksuznim vilama na dubrovačkom području stoji između 400 i čak nekoliko tisuća eura, dok se hotelska soba teško može naći za manje od 200 eura.

"Mi smo srednja kategorija, četiri zvjezdice, hotel sa 180 soba. Popunjenost glavne sezone je jako dobra, raspon cijena. Povećanje u odnosu na 2019. godinu je između 5 i 15 posto, ovisno o terminu", rekao je direktor prodaje i marketinga u Hotelu Lero Ivan Galov.

Cijene privatnog smještaja u Dubrovniku kreću se u prosjeku od 80 do dvjestotinjak eura za noć.

"Odsjeli smo tu u blizini, stigli smo sinoć. Cijene su malo više, ali s obzirom na vrijednost i ljepotu mjesta, mislim da se isplati", rekao je Alejandro iz Venezuele.

"Unajmili smo apartman. Lijepo je i jeftino, vrlo uredno i čisto. Mogu reći da uživamo i da nam je smještaj vrlo dobar", rekao je Dan iz Ujedinjenog Kraljevstva. 

"U Dubrovniku je neki stagnacijski rast, lagana lagana krivulja. Sve se iznajmilo što se ima iznajmiti, lagano otpadaju oni koje tržište čisti, gdje računica dugoročnog najma postaje isplativija", kazao je Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smještaj. 

Na obali se, stoga, može ljetovati i povoljno i luksuzno, no, poželjno, uz rezervaciju. Naime, nakon donekle sramežljive predsezone, turistički djelatnici očekuju izrazito uspješno ljeto.

Popularni Članci