Lingvist stao u obranu Vicka Dragojevića: Sramotna hajka samo zato što je čovjek iz Dubrovnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vicka Dragojevića, novog voditelja HRT-ove emisije 'Dobro jutro, Hrvatska', gledatelji su zasuli kritikama zbog dubrovačkog naglaska koji se čuo u programu.

Nakon emisije došle su brojne reakcije i komentari stručnjaka, kolega, ali i gledatelja. Najnovija reakcije jest ona redovitog profesora na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mate Kapovića koji je na svojem Twitter profilu objavio svoj stav. "Sramotna hajka na čovjeka samo zato što je iz Dubrovnika. Usput, ako govorimo baš o naglasku kao naglasku, dubrovački je naglasak daleko bliži formalno propisanu standardnom naglasku od na primjer zagrebačkoga, koji ima suvoditeljica sa slike, a koju nitko ne proziva", napisao je.

Kolegi je i Zlata Mück Sušec stala u obranu. Ona se jučer na svom Instagram profilu oglasila. "Čovjek koji je zapalio društvene mreže i portale, ne skandalima ni golotinjom, nego naglaskom. Da, Vicko je iz Dubrovnika. Da, ja sam iz Zagreba. I da, Dobro jutro, Hrvatska je emisija za cijelu zemlju, pa i šire", napisala je. Inače, Dragojević je upravo s njom ima voditeljski debi u emisiji.

Nakon kritika javio se i voditelj koji je objasnio da radi s fonetičarkom. "A dubrovački naglasak? Neka nam on ostane kao začin, kao mala oznaka da ipak stižem s juga. Naravno, uz striktno poštovanje standardnog jezika. Imamo sreću da smo mala država s puno regija, naglasaka, tradicija i kulture. A to i jest pravo bogatstvo", rekao je voditelj, a piše Večernji

Popularni Članci