Mirna Šitum - sinonim za melanom, ne za sukob interesa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dalje.com
Protiv Siniše Varge, ministra zdravlja, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak u kojem će pokušati zaključiti je li smio Centru za izvrsnost medicinskih struka dodijeliti 50 tisuća kuna. Centar je zapravo udruga koju je Varga osnovao i vodio, a novac im je dao za organizaciju kongresa.  “Može se opravdano sumnjati da je ministar prekršio odredbe Zakona...”, smatra predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković. Vargina udruga baš i nije imala love, dok on nije postao ministar, i to mu sigurno neće pomoći da se opravda pred povjerenstvom.
Siniša Varga je jednostavno smotan i ne uči od pametnijih od sebe kako treba dijeliti novac. Zbog toga, ako ni zbog čega drugog, zaslužuje kaznu. Od onih koji nas vode očekujemo da nas barem inteligentno varaju.
Ministar zdravlja trebao se voditi primjerom svoje zagrebačke kolegice Mirne Šitum, pročelnice Ureda za zdravstvo, kojoj kao i njenim prethodnicima tepaju da je gradska ministrica. Mirna Šitum šefica je Zavoda za kožne bolesti u bolnici Sestre Milosrdnice. Za samu sebe kaže: “moje ime je sinonim za melanom”, vjerojatno misleći da je njeno ime sinonim za liječenje te zloćudne bolesti, no ne bih ulazio u misaoni proces koji je doveo do te izjave. 
Liječnice kojima Mirna Šitum šefuje, pola vremena je zaposlena u bolnici, a pola u Poglavarstvu, osnovale su udrugu “Zdravi pod Suncem”. Udruga je u registar upisana 20. ožujka 2014., a već mjesec i jedan dan kasnije dobila je od Grada Zagreba, zapravo od ureda kojim pola dana ravna Mirna Šitum, prvu lovu. Varga je svojoj udruzi dodijelio 50 tisuća kuna, Milan Bandić je Zdravima pod Suncem isplatio 129 tisuća kuna te obećao ostatak u 2015. godini do iznosa od 483 tisuće kuna. Novac im je došao baš s računa kojim upravlja Mirna Šitum. Kakva sreća za članice udruge, djelatnice Zavoda za kožne bolesti, što im šefica, osim što joj je ime “sinonim za melanom”, ima utjecaja na gradonačelnika. A i sreća je da je gradonačelnik osjetljiv na zdravlje svojih sugrađana pa je odobrio novac da udruga postavi mjerače UV zračenja na nekoliko lokacija u gradu. 
 
Poznato je, zar ne, da Milan Bandić jako pazi da se neko od Zagrepčana ne ispeče na Suncu.
Eto tako je Siniša Varga trebao napraviti. Ne biti ni član ni osnivač udruge, nego lijepo svojim podređenima prepustiti da je osnuju i vode te im brzo, najbrže, poslati novac. Ona je novac dala za mjerače UV zračenja, koje svi vide, on za kongres za koji građani nemaju pojma. On je glup i u sukobu interesa, a ona je pametna i nije u sukobu. Ili možda jest? Zalomilo se i pročelnici da financira nekakav kongres, peti po redu, hrvatskih dermatovenerologa.  Isplatila je Mirna Šitum 40 tisuća kuna Liječničkom zboru, odnosno Hrvatskom dermatovenerološkom društvu, za kongres održan u svibnju ove godine. Osim što joj “ime sinonim za melanom” Mirna Šitum je i predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva te je bila predsjednica Organizacijskog odbora kongresa. Ups!

Popularni Članci