'

NEKI IMAJU RAZLOGA ZA VESELJE Kolike božićnice daju Valamar, Hrvatski telekom, Pošta, Zagrebačka banka?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Velike hrvatske tvrtke predvidjele su i ove godine božićnice za svoje zaposlenike. Iako ima iznimaka pa neki dijele i tisuću eura, božićnice će uglavnom ostati na razinama na kojima su bile prošle godine. 

Posljednji mjesec u godini poznat je po darivanju, a zaposlenici u Hrvatskoj imaju velika očekivanja od poslodavaca, pokazuje istraživanje MojPosao objavljeno u srijedu. Sudjelujuću u tom istraživanju zaposlenici su se izjasnili kako bi zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 554 eura. Prilično velika očekivanja s obzirom na to da je prošle godine, prema podacima tog portala, iznos dobivenih božićnica bio 69 posto manji od sada priželjkivanog iznosa.

Većina od petsto zaposlenika koji su sudjelovali u istraživanju MojPosao, točnije 89 posto njih, ove godine očekuje isplatu božićnice, dok ih je lani takva očekivanja imalo zamjetno manje ispitanika, 72 posto. Na taj optimizam, smatraju autori istraživanja, utjecalo je povećanje iznosa božićnica u javnim i državnim tvrtkama te rast neoporezivih nagrada.

 No, kako je pokazala mala anketa FORBES Hrvatske, božićnice nekih od sudionika tog istraživanja bit će i višestruko više od 554 eura.

Pokušavajući dobiti uvid kako tvrtke dišu po pitanju naknada koje se isplaćuju krajem godine i jesu li ih u odnosu na prethodnu godinu povećali s obzirom na inflaciju, Forbes se obratio na adrese 27 velikih poslodavaca. Odgovora je stiglo 15, iako nisu svi definirali o kojim iznosima se radi. 

U prosjeku većina tih tvrtki isplatit će između 200 i 300 eura božićnica, a mnoge su osigurale i druge nagrade, najčešće je riječ o daru za djecu koji se kreće oko maksimalnih, neoporezivih 130 eura. 

TvrtkaIsplata nagradaIznos u eurimaVrsta nagrade
Valamar Riviera da 1616 božićnica + dar u naravi + dar za djecu + bon
Erste banka da 1434,16 božićnica + dar za djecu + uplata u dobrovoljni mirovinski fond + topli obrok
Atlantic grupa da 700 božićnica + nagrada za poslovni rezultat
Ericsson Nikola Tesla da 465* nagrada (n.a.) + bon + dar za djecu (n.a.) + regres
Ina da 464,53 božićnica + dar za djecu
Pliva da 437,99 božićnica
Lidl da 365* božićnica + dar za djecu + dar u naravi (iznos n.a.)
Podravka da 333 božićnica + dar za djecu
KTC da 300 božićnica
Hrvatski Telekom da 298,62 božićnica + dar za djecu
Hrvatska pošta da 199,08* božićnica (+nagrada za uspjeh, iznos n.a.)
Addiko banka da / božićnica + dar za djecu
Zagrebačka banka da / božićnica + dar u naravi + dar za djecu
Span da / božićnica
Adris da / božićnica

*Tablica nastala po podacima Forbes Hrvatska

Popularni Članci