Od danas je dopuštena uporaba pirotehnike, objasnite djeci sve opasnosti, ozljede koje mogu nastati su stravične

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Emica Elvedji/PIXSELL
Od danas do 1. siječnja službeno je dopuštena uporaba pirotehnike - osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni cijelu godinu.

Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku. Poručuju da će time dati pozitivan primjer djeci, koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš.

Akcija Mir i dobro

Policija od 11. prosinca do 7. siječnja provodi akciju Mir i dobro, koja se provodi već 30 godina. Cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Prim. dr. Zoran Barčot, koji već niz godina surađuje s MUP-om u provođenju ove operativne akcije, opisao je nedavno najčešće ozljede koje nastanu nestručnim i neopreznim rukovanjem pirotehnikom, a to su ozljede lica, šake, oka i uha. "Najčešće ozljede nastaju uslijed rukovanja pirotehnikom iz kućne radinosti i pirotehnikom koja se nije odmah aktivirala", istaknuo je prim. dr. Barčot.  

Dr. Barčot je pozvao na odgovornost roditelje da upoznaju djecu s opasnostima od pirotehnike jer ozljede mogu ostaviti ozbiljne posljedice. Istaknuo je kako treba pratiti upute na pakiranjima pirotehničkih sredstava kod njihovog korištenja, piše Index.

Petarde su zabranjene cijele godine

Nikola Turkalj iz Ravnateljstva civilne zaštite je na press-konferenciji održanoj prije desetak dana skrenuo pozornost na to da je, sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, od 15. prosinca sve do 1. siječnja službeno građanima dozvoljena nabava nekih pirotehničkih sredstava, dok je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Turkalj je istaknuo kako su petarde zabranjene u Republici Hrvatskoj i građani ih ne bi smjeli posjedovati.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorija F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala pirotehnička sredstva kategorija F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju. Uporaba pirotehnike kategorije F2 i F3 dozvoljena je građanima starijim od 18 godina, objavio je MUP.

Što spada u F1?

F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, konfete - bombice, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Dostupna su u prodavaonicama i na kioscima, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.

Turkalj se osvrnuo i na izvođenje vatrometa te poručio kako ga samo ovlaštene osobe, koje imaju odobrenje Ravnateljstva civilne zaštite, smiju izvoditi.

Što spada u F2?

Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama, za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, osim petardi i redenika iz F2 i F3 kategorije, dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi

Savjeti građanima:

  •     suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  •     ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  •     izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  •     ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  •     ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  •     ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  •     ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  •     ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Popularni Članci