test

PILOT PROJEKT Evo kako će izgledati preventivni zdravstveni pregledi za starije od 40 godina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Prema planu ministra zdravstva, Vilija Beroša svi građani stariji od 40 godina trebat će na preventivni zdravstveni pregled.

Mjerit će se težina, visina, obujam struka. Vadit će se krv i gledati razina glukoze u krvi. Radit će se lipidogram za otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. Kontrolirat će se sluh i vid, a sve je to dio preventivnog pregleda na koji će biti pozvani oni stariji od 40 koji barem dvije godine nisu bili kod liječnika.

Svi ostali pregledi obavljati će se po potrebi, ovisno o dobi, spolu i povijesti bolesti.

Pilot projekt kreće u travnju u pet županija i plan je pregledati 1000 osoba. Poznato je da će osobe pregledavati njihovi liječnici u domu zdravlja. Od listopada preventivni pregledi trebali bi zaživjeti u cijeloj zemlji.

"Ako nečeg nema onda se naravno taj isti pacijent mora uputiti negdje drugdje, u bolničku ustanovu, i to je taj koncept integracije. Nitko nema čarobni štapić i u prvom trenutku nije moguće sve riješiti odjednom, ali postepeno će biti", poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Liječnica obiteljske medicine, Vesna Potočki Rukavina izjavila je da je trenutno preko 140 ordinacija bez liječnika te se pita tko će pokriti te pacijente kada liječnici već sada nemaju kapaciteta.

Beroš se kratko izjasnio kako će liječnici preglede obavljati izvan radnog vremena, za što će biti dodatno plaćeni.

Na pregled pacijenta poziva Zavod za javno zdravstvo, pregled obavlja njegov liječnik ili se obavlja na punktu gdje dio pretraga može obaviti i medicinska sestra.

Rezultati se upisuju u sustav, ili ako je potrebno pacijente šalju na dodatne preglede u bolnicu.

Pacijenti pozdravljaju ideju pregleda, ali im ne zvuče izvedivo. 

"Trebalo bi biti puno više doktora i trebali bi imati naravno puno veće plaće za to sve što rade", rekla je jedna od pacijentica za Dnevnik Nove TV.

Sad su oni puno više opterećeni tim admistriranjem na poslu i oni ne stignu, oni ne stignu nas obraditi pošteno kako treba", dodala je druga.

Oni pacijenti koji se ne pojave neće se kažnjavati, ali cilj ih je pozivom ipak podsjetiti na pregled te im ponuditi slobodan dan rekao je Beroš.

Pregledi prvo kreću u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njima 25 tisuća osoba starijih od 40 kod doktora nije bilo više od dvije godine. Koliko će ovi pregledi koštati zdravstvo - iz ministarstva nisu odgovorili.

Popularni Članci